България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След провала на преговорите за кабинет: Кой ще поеме отговорността за месец?

Проф. Михаил Мирчев и политологът Христо Панчугов с коментар за съставянето на евентуален служебен кабинет

21.12.2016 | 11:08 Редактор: Василия Пейчева
След провала на преговорите за кабинет: Кой ще поеме отговорността за месец?

Кой ще поеме отговорността за трийсетина дни? Това е основният въпрос, след като Реформаторският блок върна мандата на президента за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

"Можем да говорим за по-добър вариант служебен кабинет, но ми се струва по-логично президентът Плевнелиев да трансформира сега действащия кабинет формално в служебен. Така ще им ограничи функциите, но ще им остави отговорността за месец и половина", коментира социологът проф. Михаил Мирчев в студиото на "България сутрин".

Според политолога Христо Панчугов е малко вероятно Бойко Борисов да продължи да бъде премиер и единственото смислено действие е да се създаде служебен кабинет, който да направи преходния период.

 Той очерта като основен проблем липсата на дебат за работата на службения кабинет.

"Хората остават с впечатлението, че става дума за пазарлък. Всичко се сведе до едни 100 лева за пенсии вчера", коментира Панчугов.

Според него е притеснителен процесът, че се пречи на президента да проведе разговор за служебния кабинет и обърна внимание, че за него говори лидерът на БСП Корнелия Нинова, а не ген. Румен Радев.

"БСП ще бъдат отговорни, когато Радев си влезе в ролята на президент", контрира проф. Михаил Мирчев и е категоричен, че бъдещият президент е самостоятелна и независима от БСП фигура.

Като пример той даде Иво Христов, който ще бъде шеф на кабинета на ген. Радев, но е критичен към БСП и е като вътрешна опозиция на партията.

"Хората на Радев няма да бъдат послушнически поставени от "Позитано". Тук няма отношение на подчинение", категоричен е проф. Мирчев.