Вълков: Скъпите акции и ниските лихвени нива ще подкрепят ръста на сделките по сливания и придобивания

Петко Вълков, изп.директор на Конкорд Асет Мениджмънт Калоян Кирилов, управляващ директор на Синерджи Груп

16.04.2015 | 12:27 Редактор: Дориана Ранкова
Вълков: Скъпите акции и ниските лихвени нива ще подкрепят ръста на сделките по сливания и придобивания

Според Петко Вълков, изп.директор на Конкорд Асет Мениджмънт има усещане за бързане на пазара на сливания и придобивания, сякаш трябва да се случат преди важно събитие . А какво може да е то, добави Вълков - вдигането на лихвите от ФЕД. Това е събитие, което може да обърне лихвените тенденции в световен мащаб. Т.е. ниските лихвени нива и очакванията за покачването им в бъдеще дават тласък на М&A сделките.

 

Калоян Кирилов,  управляващ директор на Синерджи Груп добави, че досега за 2015г. обема на сливанията и придобиванията са на стойност около 800 млрд. долара, сума, която не отстъпва на 2014г. Кирилов се съгласи с тезата за удобните условия в момента по заемане на средства за осъществяване на тези сделки. Уточни обаче, че това са ясни тенденции за САЩ и Западна Европа, в Източна Европа реалността е друга.

 

Повечето сделки не се правят между големите частни фондове, а от компании в един бранш, или това са стратегически сделки между стратегически играчи, добави Вълков. Факт е, че скъпите акции и високата пазарна капитализация подтиква компаниите да правят тези сделки, заедно с ниските лихви те изглеждат много по-изгодни, обобщи експертът.

 

Вълков подчерта и начина, по който се заплащат като важен индикатор за настройките на пазарните играчи. Той каза, че нарастват тези, които са комбинация от кеш и акции, а не само кеш. Голяма част се извършват и само чрез размяна на акции между двете компании. Точно това наблюдавахме през 2007 година, върховата за сделките в този сектор. Това не означава задължително, че акциите са скъпи, заключи изп. директор на Конкорд Асет Мениджмънт. Дали акциите са скъпи или не предстои да видим, допълни той.

 

Калоян Кирилов коментира, че българският пазар на сделки за сливания и придобивания не е силен. В Източна Европа спада е близо 20% по данни на EY за 2014г. България е на дъното в тази част на Европа по брой и обем сделки.

 

Повече за българския пазар и мненията на гостите в студиото на Investbook, предаването за бизнес и инвестиции с водещ Дориана Ранкова, може да чуете в следващия видео материал: