Защо Shell иска да купи BG Group

Холандският петролен гигант Shell иска да придобие британския производител на газ BG Group.

08.04.2015 | 14:10 Редактор: Велко Каменов
Защо Shell иска да купи BG Group

Британският производител на газ BG Group потвърди, че е в напреднали преговори с Shell за поглъщането си. Shell предлага 70 милиарда долара за BG, а ако сделката се осъществи това ще е първото сливане от подобен мащаб в енергийния сектор от  повече от 10 години насам.

Какви са причините зад решението на Shell да предприеме подобна стъпка? Производството на компанията е на най-ниските си нива от 17 години насам. От друга страна BG Group увеличава резервите си през 6 от последните 7 години. Резервите на компанията се състоят най-вече от газ. Ключът към успеха на обединената компанията може да бъде бизнесът с втечнен природен газ на BG.

Главният изпълнителен директор на Shell Бен Ван Бюрден заяви, че очаква газта да бъде много важен енергиен източник в бъдеще. Той изтъкна положителните черти на газта като например отделянето на по-малко емисии въглероден диоксид при изгаряне в сравнение с въглищата. Затова Ван Бюрден счита, че да заложи на газта чрез придобиване на компания, силна в тази сфера, като BG, е правилен ход.

BG наскоро завърши работата си по съоръжение за втечнен природен газ на стойност 20 милиарда долара в Австралия. От Shell заявиха, че сделката ще доведе до увеличение в петролните и газови резерви на компанията с 25% и ще добави 20% към производствения ѝ капацитет. Придобиването на стойност 70 милиарда долара също ще доведе до разделяне на разходите за проучвания и сондажи, които в наши дни са изключително високи. Шел похарчи около 6 милиарда долара за проучвания по бреговете на Аляска без да завърши изграждането и на една сонда. След обединението новата компания ще е два пъти по-голяма от BP и ще изпревари Chevron, за да се превърне във вторият най-голям енергиен производител в света.