Защо FedEx иска да купи TNT

FedEx предложи 4,8 милиарда долара, за придобие TNT.

08.04.2015 | 14:01 Редактор: Велко Каменов
Защо FedEx иска да купи TNT

Американската компания за куриерски услуги FedEx цели да придобие холандската куриерска компания TNT, която работи и в България, съобщава Bloomberg. FedEx предлага 4,8 милиарда долара (4,4 милиарда евро), или по 8 евро на акция в кеш.

Чрез придобиването FedEx иска да получи достъп до европейския пазар.  TNT осъществява доставки към 200 държави. Компанията транспортира 1 милион пратки дневно и в нея работят 65 хиляди души.  Приходите на TNT за 2013 г. са 6,7 милиарда евро, но през последните 4 години компанията регистрира загуби.

През 2013 друга компания от бранша – UPS – предложи 6,8 милиарда долара за TNT, но тогава сделката беше блокирана от регулаторните органи в Европа, за да не наруши конкуренцията на пазара. Дейността на FedEx в Европа обаче е слаба и затова вероятно няма да има подобни проблеми за осъществяването на придобиването.

Дейвид Бринкс, президент на FedEx Express Europe, заяви, че дори сделката ще е от полза за увеличаване на конкуренцията, защото понастоящем на пазара на куриерски услуги в Европа има два много силни играча. „Обединявайки TNT и FedEx ще създадем много силен трети конкурент, затова сме убедени, че ще получим одобрение от регулаторните органи”, изрази увереност Бринкс.