Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Атаките срещу жени в Германия и ще се разпадне ли Шенген в Брюксел 1

Брюксел 1, от 9 януари 2016 г.

09.01.2016 | 19:21 Редактор: Виргиния Стаматова
Атаките срещу жени в Германия и ще се разпадне ли Шенген в Брюксел 1

Коментар на Оля Ал-Ахмед, преводач от арабски и журналист в "Стандарт", Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР, проф. Анна Кръстева, директор на Центъра за миграционни изследвания към Нов български университет и Вихър Георгиев, преподавател по европеистика в Софийския университет и пряко от Кьолн международният редактор на телевизия Bulgaria ON AIR Лъчезар Вълев, в предаването с Милена Милотинова Брюксел 1.

Още по темата

Mеждународната тема номер едно тази седмица бяха масовите атаки срещу жени в Кьолн в новогодишната нощ, но за тях се разбра едва дни след извършването им.

Още повече че в медиите се появиха информации, че полицията умишлено е премълчала произхода на извършителите, тъй като отговорни лица са преценили, че въпросът е "политически много деликатен".

Още в нощта на нападенията, 31 декември 2015 е било ясно, че повечето от мъжете, които полицията е спряла за проверка, са били от Сирия, Ирак и Афганистан, съобщи германската преса, като се позова на вътрешен полицейски доклад.

 

Протести

Междувременно преди двата паралелни протеста на 9 януари, организирани от Пегида и левицата, и възникналите сблъсъци в Кьолн, през седмицата имаше спонтанни протести веднага след като насилието над жени излезе наяве.

Само в Кьолн са подадени над 100 жалби от потърпевши жени. Оказва се обаче, че атаки е имало и в други градове - в Хамбург жалбите са 70, аналогични случаи е имало в Берлин, Дюселдорф и Щутгарт.

Нападения на мигранти срещу жени е имало и в австрийския град Залцбург, за необичайно високо равнище на сексуални посегателства в новогодишната нощ на централен площад в Хелзинки съобщава и финландската полиция, като уточнява че жалби не са внесени. Внесени били само два сигнала за посегателства около централната гара в Хелзинки и по тях има трима задържани.

 

Кои са нападателите

Полицията в Кьолн е идентифицирала до момента 16 предполагаеми извършители, повечето от които са от северноафрикански произход. Някои от тях са били задържани - засега за джебчийство.

Словашкият премиер Роберт Фицо поиска извънредна среща на върха на Европейския съюз заради вълната от атаки срещу жени в Германия по Нова година. Фицо обяви, че ще призове председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия да ускорят засилването на контрола по външните граници на ЕС.

 

За посегателствата над жени в Кьолн и други европейски градове и ще променят ли те политиката си спрямо мигрантите в ЕС, в студиото на Милена Милотинова гостува Оля Ал-Ахмед, преводач от арабски и журналист в "Стандарт" и експертът по сигурността Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР, а сега - преподавател в НБУ. От Кьолн, където се провежда антиемигрантски протест на движението Пегида включваме пряко специалния ни пратеник Лъчезар Вълев.

Вижте повече във видеото

Разпада ли се Шенген

Във втората част на предаването, по темата разпада ли се Шенген, след като вече поне 6 страни от шенгенското пространство въведоха граничен контрол. гостуват проф. Анна Кръстева, директор на Центъра за миграционни изследвания към Нов български университет и Вихър Георгиев, преподавател по европеистика в Софийския университет.