Германия заплашва нападателите в Кьолн с депортация

Камерън и Меркел се срещат на 7 януари

07.01.2016 | 09:42
Германия заплашва нападателите в Кьолн с депортация

Германският министър на правосъдието каза, че депортациите на са „напълно възможни“.

Хейко Маас каза за германската медийна група Funke в четвъртък, че „всеки, който вярва, че може да наруши реда, ще бъде наказан, без значение откъде идва“, съобщава DW.

Освен депортации правосъдният министър каза, че кандидатите за убежище могат да бъдат пратени в затвора за поне една година, дори и докато очакват решение на молбата си да останат в Германия. Властите, включително и Маас не знаят още дали нападателите са бежанци.

Маас призова германските власти да отговорят „с решителност, но и предпазливост“.

„Това включва първо установяване на фактите и извършителите възможно най-точно“, каза Маас.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мециер призова всички, живеещи в Германия да признаят равните права на жените и заплаши чужденците с депортация.

„Всеки, който извърши сериозно престъпление ще бъде изгонен от Германия, без оглед на статута му“, каза в сряда де Мезиер.

 

Още по темата

Меркел не прие предложението за спиране на бежанците

Политиката на правителството в Берлин за бежанците бе критикувано в собствената партия на Меркел.

Германският канцлер отхвърли предложението на баварския лидер Хорст Зеехофер за ограничаване на потока бежанци в страната през 2016, на фона на нарастващото напрежение между християндемократите на канцлера и по-малкия й партньор на юг.

На заседание в сряда с представители на християнсоциалния съюз, коалиционен партньор на християндемократичния съюз във Вилдбад Меркел отхвърли идеята за спиране на бежанците.

Хорст Зеехофер предложи таван от 200 000 бежанци годишно за 2016.

„Има много предложения. Те вероятно няма да променят дебата днес“, каза Меркел.

В четвъртък британският премиер Дейвид Камерън се очаква да се присъедини към конференцията. Той ще търси съвет за референдума, който обеща да организира преди 2018 за оставането на страната в ЕС. Меркел каза, че иска да осигури „разумен пакет реформи“, които да позволят на Великобритания да остане в блока, след като няколко германски политици изразиха подкрепа за предложението на Камерън – ограничение на достъпа до социални придобивки за мигрантите.

„В следващите седмици особено е важно е да вземем решения в наш интерес, за да постигнем разумен пакет /реформи/, който ще позволи на Великобритания да остане част от ЕС“, каза Меркел.

Още по темата

Туристи започнаха да се отказват от пътуване в Кьолн

След съобщенията за сексуални нападения над жени в центъра на Кьолн в новогодишната нощ някои туристи започнаха да се отказват от пътуване до германския град, каза в интервю за Kolner Stadt-Anzeiger Йозеф Зомер, директор на Koln-Tourismus GmbH, цитирано от DW. Група туристи Ерцгебирг, на границата с Чехия е отменила екскурзията си в Кьолн, планирана през лятото. Туристите са обяснили отказа си с това, че не искат да рискуват.

Полицията в Кьолн получи десетки оплаквания от жени, нападнати „от мъже от арабски или северноафрикански произход“, включително и обири на 31 декември.

Никой не пита жените

Германските политици и медии реагираха на атаките в Кьолн с дебат, който бе насочен към бежанците в страната. Но никой не попита жените, пише DW.

Полицията патрулира в Кьолн и охраната на железниците Deutsche Bahn е по-тревожна от обикновено. Въоръжени полицаи чакат в колите си нещо да стане. Мнозина обаче смятат, че е малко късно.

Гарата в Кьолн, през която обикновено минават над 400 000 души ежедневно изглежда малко по-бавна от обичайно в пиковия час, а на всеки няколко минути се чуват предупреждения към пътниците да внимават за багажа си, съобщава DW.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма