Кметицата на Кьолн съветва жените да стоят на ръка разстояние от мъжете

Меркел иска отговор за нападението над жени в Кьолн

06.01.2016 | 09:22
Кметицата на Кьолн съветва жените да стоят на ръка разстояние от мъжете

Германският канцлер Ангела Меркел поиска „твърд отговор“ за нападенията над жени в Кьолн, които станаха на гаровия площад в новогодишната нощ, съобщи DW. Около 90 жени се оплакаха от агресивното поведение на мъже от арабски или североафрикански произход.

Потърпевшите твърдят, че мъжете ги нападнали, грабили, а една – че е била изнасилена.

В навечерието на сезона на карнавала в Северен Рейн-Вестфалия кметицата на Кьолн каза във вторник, че най-голямо внимание ще бъде обърнато на превантивните мерки да не се повторят инцидентите от Нова година, съобщава DW.

Хенриете Рекер предложи „код на поведение“ за млади жени и момичета, така че „да не им се случват такива неща“.

Сред насоките е съвет да се държат на дистанция от непознати – предложение, посрещнато със сарказъм в туитър.

 

Още по темата

Над 300 души протестираха в Кьолн във вторник вечерта срещу насилието в новогодишната нощ. Те издигнаха лозунги: “Г-жо Меркел! Къде сте? Какво ще кажете? Това ни тревожи!“

Полицията разпитваше мъже край гарата, съобщава ББС. „Нямаме заподозрени в момента“, каза шефът на полицията Волфганг Алберс.

Министърът на правосъдието Хайко Маас предупреди да не се използват нападенията за насърчаване на антиимигрантските настроения в страната.

Британка е била сред нападнатите в Кьолн. „Те се опитваха да ни прегърнат и целунат. Един човек открадна чантата на приятелката ми“, каза тя за ББС.

„Друг се опитваше да ни качи в „частното си такси“.