Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ангел Найденов: Украйна изстрелва дневно по 2 хил. снаряда срещу 10 хил. от Русия

Посланията на Фон дер Лайен са да се произвежда повече, да се инвестира повече, да се увеличат разходите за отбрана, заяви той

24.03.2024 | 22:30 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Брюксел 1" гостува бившият министър на отбраната Ангел Найденов, който коментира решенията на евролидерите за Украйна и ще мине ли европейската икономика на военни релси, както беше заявил председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"За да разберем какво означават думите на председателя на Европейския съвет, трябва да се върнем няколко седмици назад и да си припомним, че на 5 март председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви един документ за първи път в историята на ЕС с основен фокус в отбранителната индустрия. Това беше стратегията за развитие на европейската отбранителна промишленост, която на практика формулираше задачи, съдържаше мерки, представяше критерии за оценка, по която могат да се оценяват капацитет и производствените мощности на европейските производствени предприятия от отбранителната индустрия. Основните послания в тази стратегия са да се произвежда повече, да се инвестира повече, да се увеличат разходите за отбрана на държавите членки на ЕС, съответно, да се купува военно оборудване чрез съвместни проекти между държавите членки и да се харчат средствата за отбрана по-ефективно", коментира Найденов.

България е била включена в този план, но в този период от време са били произведени и доставени едва 330 хил. снаряда.

"За сравнение в момента по фронтовата линия съотношението между това, което изстрелват украинците и съответно руските части е 1:5. Среднодневно се изстрелват по 2 хил. снаряда от украинска страна срещу 10 хил. от руска. Като на моменти това съотношение стига до 20 хил. от руска страна", допълни Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Според него бюджетът от 1,5 млрд. евро, който се предоставя като финансов инструмент, ще дойде от банкови заеми. 

"Очаква се поне 40% от военното оборудване, което се придобива от европейските страни, да бъде чрез съвместни проекти, тоест, между различни държави. 35% от европейския пазар на военно оборудване се очаква да бъде чрез вътрешно общностна търговия и 50% от средствата, които отиват за закупуване на военно оборудване от европейските държави, се очаква да бъдат в рамките на европейския пазар до 2030 г. А до 2035 г. целта е 60% от тези разходи да бъдат в рамките на европейските производствени компании", заяви Ангел Найденов

Гледайте целия разговор във видеото.