Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Посланикът на Израел: "Хамас" краде хуманитарна помощ, затова 1 кг захар в Рафа е €20

Има разлика между прекратяване на огъня и примирие, подчерта Н.Пр. Йоси Леви Сфари

10.03.2024 | 11:45 Редактор: Елеонора Танева

През седмицата излезе доклад на ООН, който потвърди, че има сексуално насилие от страна на "Хамас" върху граждани на Израел, дори имаше обвинения към генералния секретар на ООН Антонио Гутериш,  че докладът е укриван. 

"От 7 октомври, ние откриваме, че жестокостите, убийствата на хора в Израел съдържат не само масово убийство, но също така брутално насилие, което включва и сексуално насилие, насилване, изтезание над жени, деца, мъже. И ние откриваме това по телата на жертвите както и по свидетелствата на свидетели, а светът всъщност игнорира тази информация, и ние се радваме че ООН потвърждава това, което е казал Израел досега, че тези зверства включват брутални актове, което представлява и сексуално насилие срещу жени", заяви посланикът на Израел в България Н.Пр. Йоси Леви Сфари в студиото на "Брюксел 1".

Той призова Съвета за сигурност твърдо да заклейми насилието, което извършва "Хамас". Посланикът посочи целите на Израел - да освободи заложниците, за които се знае, че са 134, сред тях 19 жени. Втората цел е да се премахне заплахата на "Хамас".

"Този вид организация не може да живее до демократична страна, защото съществуването на тази организация значи, че ни очаква ново масово убийство в бъдеще, а да призовавате Израел да не изпълнява своите военни цели, да не довърши войната срещу "Хамас" докрай означава да накарате Израел да загуби войната.  А ние няма причина да приемам това. "Хамас" управлява Рафа, а ние имаме отговорност за хората, които са там. Трябва да се погрижим за хората да не бъдат ранявани, да не бъдат  ранени, съгласно международното право", добави посланикът на Израел пред Милена Милотинова.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че в условията на война не може да се гарантира, че няма да има цивилни жертви. Затова и Израел многократно е призовавал цивилните да се изтеглят от Ивицата Газа.

Израел знае, че "Хамас" е изградила над 700 км тунели, които трябва да бъдат демилитаризирани.

"Нека да бъда ясен, има разлика между прекратяване на огъня и примирие. Ние говорим по-скоро за временно примирие, за стопиране временно на военните действия като можем да постигнем това ако получим нашите заложници обратно, ако постигнем съгласие за примирие какво ще се случи с нашите заложници, какво ще се случи с газа ,кой ще управлява там, какви ще бъдат взаимоотношенията с тази територия, как нашите цивилни ще живеят спокойно в своите домове. Като има призиви за примирие това сочи за игнориране и незачитане на реалността. Всъщност ние водим преговори за хуманитарна помощ срещу връщането на заложници, но "Хамас" не се съгласява с това", категоричен е Н.Пр. Йоси Леви Сфари.

Той коментира и хуманитарната криза. Категоричен е, че Израел не възпрепятства доставките, те се бавят по други причини.

"През повечето дни много от камионите чакат в Израел и чакат международните организации да ги приемат в газа, а те не ги приемат. "Хамас" взима и краде тази хуманитарна помощ. Точно затова в Рафа, който е все още под контрола на "Хамас" един килограм захар струва повече от 20 евро. Защо струва толкова, ако се разпределя безплатно от Международната общност? Защото "Хамас" прави бизнес с тази хуманитарна помощ и затова всеки камион, който влезе в Газа е незабавно е атакуван от терористи на "Хамас" и никой друг няма достъп до него. Проблемът не е с достъпа на хуманитарна помощ, а по-скоро с достъпа на хора до тази хуманитарна помощ", каза още посланикът на Израел.

Н.Пр. Йоси Леви Сфари заяви също, че световен ангажимент е образованието в региона и пресичането на радикализацията: "Там образоват деца учат ги на джихад, за учат ги да убиват израелци защото са израелци,  възхваляват Хитлер. Намерихме толкова много книги на „Моята борба“ преведена на арабски в Газа. Това е наистина почва за радикализация на обществото.  Започва се с 6-годишни деца и на 16 те вече са радикални възрастни. Ако искате да промените обществото, трябва да промените образователната система. Ние финансираме чрез ООН, чрез Европейския съюз и ние трябва да спрем тази радикализация. Това е наша отговорност. Не Израел, а целият свят".

В навечерието на 81-ата годишнина от спасяването на българските евреи посланикът на Израел подчерта, че България трябва да бъде много горда с историята си.

"България трябва да е горда с факта, че еврейската общност в България е била спасена.  За нас, тези, които познаваме българите, това не е изненадващо и виждаме, че и днес България е на страната на Израел. Виждаме много силна помощ и подкрепа, не само от страна на правителството, една от най-добрите резолюции които беше приета в Парламент някъде по света беше точно тука в България след 7 октомври и никой не се противопостави срещу тази резолюция", допълни Н.Пр. Йоси Леви Сфари.

Гледайте целия разговор във видеото.