Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Пеканов: Европа има нужда от засилени отбранителни способности

Сигурността е едно от големите предизвикателства, смята бившият вицепремиер

18.02.2024 | 11:07 Редактор: Вяра Димова

Смъртта на Алексей Навални е още едно доказателство, че живеем в несигурен свят. Европа ще трябва да взема повече мерки, за да осигури защитата на европейските граждани. Това мнение е бившият вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов в студиото на предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова.

Европа има много неща, които трябва "да прави повече заедно", подчерта той.

"Такива са решенията по климатичните промени. През последните две години обаче нещата много се промениха от започването на войната в Украйна. Европа има нужда от засилени отбранителни способности. Ще трябва да търси общо финансиране за тях", посочи Пеканов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него днес сигурността е едно от големите предизвикателства, а България е една от страните, която заради натиска по границата, се сблъсква с политически проблеми.

"Има решения, които трябва да се вземат европейски, за да сме по-подготвени", уточни бившият вицепремиер.

Пеканов коментира и Плана за възстановяване и устойчивост и усвояването на средствата: "Разочарован съм. Темата излезе от дневния ред на правителството. В момента инвестициите, които се реализират, идват от средствата, получени по време на служебния кабинет. И други страни срещат трудности. Важно е след европейските избори да говорим дали този Механизъм за възстановяване и устойчивост функционира достатъчно добре. Зеленият преход ние трябва да го правим".

Зелената сделка не трябва да бъде равнозначна на регламенти, забрани и административни тежести, подчерта гостът.

"Трябва да е равна на нови инвестиции. Добър пример са САЩ - наливат много ресурс, за да се случат инвестициите", изтъкна още Пеканов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
с мафията на власт
преди 2 месеца
На кого му пука за Навални? Интересува ни житието и битието на Мартин Божанов-Ангеов Нотариуса и мафиотските кръгове свързани с него! Сигнализирай за неуместен коментар