Мария Габриел: България се утвърждава като ключов фактор за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа

Силата и конкурентоспособността на Европа се основават и на нейните таланти, подчерта външният министър

15.02.2024 | 17:30 Редактор: Елеонора Танева
Мария Габриел: България се утвърждава като ключов фактор за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е на работно посещение в Париж, където изнесе лекция в престижния Национален институт за публична администрация, на чийто тазгодишен випуск бе избрана за патрон. Патрони на випуски през годините са били ключови в европейската политика личности, сред които Симон Вейл, Жак Делор, Валери Жискар д’Естен, Жан-Клод Юнкер, Херман ван Ромпой, Мишел Барние и др.

"За мен е чест да бъда патрон на випуск 2024 на програмата за напреднали европейски изследвания в престижния Френски институт за публична администрация. Това е признание, но и отговорност да отстояваме каузи като Европа на ценностите, Европа на бъдещето и Европа – дом на талантите. Избирането ми за патрон дава енергия да продължавам да работя за каузи, чрез които да изграждаме силна и приобщаваща Европа", заяви Мария Габриел.

Френският национален институт за публична администрация (INSP) е академична институция за първоначално и продължаващо обучение на френски висши ръководители и държавни служители. Курсовете за обучение дават възможност на държавни служители от цял свят да развият уменията си в публичната администрация и да изучават актуални въпроси на публичната политика със студенти от цял свят. Във випуск 2024, на който Габриел е патрон, участват 46 студенти от 9 националности.

Мария Габриел подчерта, че за да отговори на глобалните предизвикателства и да защити основните си интереси в един поляризиран и фрагментиран свят, Европейският съюз трябва да бъде единен: "Европейската интеграция е едно от най-важните средства за справяне с настоящите геополитически предизвикателства и предизвикателства пред сигурността".

В изказването си тя представи още предизвикателствата и амбициите на българската външна политика в динамично променящия се европейски и световен контекст. Вицепремиерът очерта усилията на България да се утвърди като ключов фактор за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа, политиката на страната в подкрепа на Западните Балкани и нуждата от поставяне на сигурността на Черноморския регион високо в дневния ред на ЕС и НАТО. Вицепремиерът сподели акценти от работата по първата външнополитическа стратегия на България, подчерта стремежа на страната да се превърне в регионален иновационен хъб и стъпките за реализиране на инициативата „Бранд България“. Във фокуса на дискусията бяха също така борбата с дезинформацията, енергийната сигурност и дебата за бъдещето на Европа.

"Силата и конкурентоспособността на Европа се основават и на нейните таланти. Благодаря на випуск 2024 за интересните въпроси и споделени идеи за бъдещето на Европа. Имаме нужда не само да очертаем предизвикателствата и проблемите, но и заедно да създаваме решения. Решения за укрепване на стабилността, сигурността и сътрудничеството в Европа и в световен мащаб", заключи Мария Габриел.

Снимка: Пресцентър МВнР