Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Явор Куюмджиев: Вятърните електроцентрали нямат особен смисъл и ефективност

Трябва да има нови ядрени мощности в България, коментира бившият зам.-министър на енергетиката

05.02.2024 | 16:14 Редактор: Толя Стоянова

"Класическият риск на вятърните централи е, че са много непредсказуеми, което води до затормозяване на системата. Енергийната система на България беше маса на четири крака. Единият крак беше ТЕЦ "Варна", другият - ТЕЦ "Бобовдол", "Марица Изток" и "Козлодуй". ТЕЦ "Варна" от 7-8 години не работи", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в студиото на "Брюксел 1".

На въпрос вятърните централи в Черно море дали биха могли да захранват Варна или Бургас, той отговори отрицателно. По думите му не са направени съответните изследвания на ветровете.

Бившият зам.-министър на енергетиката посочи, че преди да се построи вятърна централа, трябва да се вдигне мачта на различни височини с измервателни уреди. Той обясни, че нито една централа не работи, за да захранва конкретен град.

"Имаме единна енергийна система на България, в която всичките производители доставят електроенергия. Електроенергийният системен оператор я разпределя. От Европа ни казват, че трябва да имаме морски вятърни електроцентрали и ние ги правим. Нито има някакъв особен смисъл, нито особена енергийна или икономическа ефективност", уточни Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Трябва да има нови ядрени мощности в България, не само два нови блока в АЕЦ "Козлодуй", но и два нови блока в "Белене", защото там има готова площадка. Украйна, която е във война, ще прави руски атомни електроцентрали с наши реактори, а ние не можем. Само около 5-6% от оборудването, което се намира в тези руски блокове, не може да бъде заменено", коментира още експертът.

По думите му себестойността на ТЕЦ-овете, която произвеждат, е между 300 лв. и 320 лв. за мегаватчас. За сравнение пазарната цена е 180 лв. Куюмджиев обясни, че за всеки мегаватчас произведена енергия губят между 120 и 140 лв. Според него, за да се закрепи енергийната система на страната, трябва да се продължи живота на "Марица Изток 3".

"Тя да си замърсява, но държавата да ѝ плаща зелени сертификати. Ако не продължи да работи, ние няма да имаме ток", добави той.

"Единственото спасение за българската енергетика е да се построят четири нови блока много бързо - в следващите 10-15 години, и да се комбинират с държавна програма за подкрепа на изграждане на системи за съхранение на електричество. Ясно е, че ТЕЦ-овете ще приключат, ясно е, че други източници на ток няма освен АЕЦ и възобновяеми, само че за да имаме стабилност, трябва да изградим и системи за съхранение, и всичко това комбинирано с разбирането, че няма да бъдем износител на ток", заяви Куюмджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
васко
преди 2 месеца
миленче *** ти явно не знаеш, че санкции срещу руската ядрена енергетика НЯМА! Сигнализирай за неуместен коментар