Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Филип Гунев: Мигрантите - инструмент за натиск над ЕС за допълнителни средства

С новата промяна ще имаме по-радикални мерки, коментира експертът

29.01.2024 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

През седмицата във Франция и Германия се състояха огромни протести срещу законопроекта на мигрантите. А България ще участва в разпределението на 30 хиляди незаконни мигранти, след като влезе в сила Пактът за миграция в Европейския съюз. Тези теми коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в предаването "Брюксел 1".

Германия и Франция са приели антимиграционни закони с цел да атакуват нарастващата популярност на крайнодесните партии. Такова е категоричното становище на експерта.  А масовото гражданско недоволство било очаквано.

"Връщането на мигранти е едно от най-големите предизвикателства, пред които ЕС е изправен, защото тези трети държави осъзнаха, че не трябва да приемат обратно мигрантите, осъзнаха, че това е инструмент да натискат ЕС за допълнителни финансови средства", каза Гунев.

Като гранична държава България ще участва в разпределението на 30 хил. незаконни мигранти, пристигащи в ЕС всяка година. Гунев заяви, че тепърва предстои Евросъюзът да реши по каква формула точно ще се разпределят. 

"Самият факт, че 8-9 години се водят преговори, показва колко е сложна договорката. С новата промяна, която ще настъпи след новите избори, вече ще можем да мислим най-вероятно за още по-радикални мерки, които ще бъдат приложени", коментира той.

Държавите от Европейския съюз, които не искат мигранти, ще трябва да плащат на останалите, които ги приемат.

Целия разговор гледайте във видеото!