Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Доц. Ташев: Сезираме европейските институции и САЩ за делото срещу Люпчо Георгиевски в РСМ

Помислиха, че никой не стои зад гърба ми, каза самият Георгиевски

05.11.2023 | 23:54 Редактор: Елеонора Танева

Политически инсцениран процес. Така определи делото срещу председателя на клуба на местните българи в Битоля, носещ името на Иван Михайлов, бившият премиер на република Северна Македония, а сега лидер на ВМРО народна партия в страната Люпчо Георгиевски. 

"Това е пародия на съдебен процес и съдебна система. Чуха се коментари, че съдебната реформа в РСМ е катастрофа, получени са огромни фондове, които с усвоени, без да има краен продукт", коментира доц. Спас Ташев в студиото на "Брюксел 1".

Основен свидетел срещу Люпчо Георгиевски е подпалвача на българския културен център, който беше закрит от властите в РСМ.

"Едно лице, подпалило българския културен клуб, се явява свидетел срещу хората, които искат да се ползват от своите граждански права", допълни доц. Ташев. 

Според него българската общественост трябва да реагира доста по-бурно срещу подобен тип дела. 

"Ние решихме да сезираме европейските институции, не само европейските, но и евроатлантическите, ще пишем до Съединените американски щати. Ще покаем, че Иван Михайлов през годините не е бил фашист", посочи доц. Ташев.

Има и специален документ, изпратен до американския президент Джералд Форд, с получен обратен отговор. 

Люпчо Георгиевски е обвинен в престъпление от омраза - заради публикация в интернет. 

"Обвиниха ме в расизъм. Аз съм изкупителна жертва, помислиха, че никой не стои зад гърба ми. Пиромани стават свидетели срещу невинни български граждани", каза Люпчо Георгиевски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че се надява да победи. Определи процеса като нагласен. 

Гледайте целия разговор във видеото.