Мицкоски наглее за българите в Конституцията: ЕС ще накара България да направи компромис

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че темата с конституционните промени е затворена

05.10.2023 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова

Опозицията в Република Северна Македония остава непреклонна по отношение на подкрепата на конституционните промени, които вписват българския етнос в основния закон на страната. По думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ темата с конституционните промени е затворена.

ВМРО - ДПМНЕ е категорична, че няма да подкрепи предложенията за промени в Конституцията. Мицкоски определи като безумие тезата, че отхвърлянето на конституционните промени ще блокира на европейския път на Северна Македония.

Мицкоски смята, че България ще направи компромис или ЕС трябва да я накара да го направи.

"България трябва да покаже добра воля, а международната общност, че наистина иска да види Македония като част от себе си след всичко, което направи като верен съюзник на ЕС. Никой не може да ме убеди, че няма как България да прояви добронамереност", категоричен бе той.

"Като не можете да накарате една държава членка да спази решенията на една европейска институция, как ще ми гарантирате, че след 6 месеца, година-две, понеже не искам да подпиша протокол, в който да призная, че възрожденците били българи, или да призная, че Гоце Делчев е бил българин, или, че Илинденско-Преображенското въстание било българско, повторно ще имаме вето", попита той.

Въпросът, по който македонската опозиция е категорична, е включването на българите в македонската Конституция като условие за продължаване на преговорите на страната за членство в Европейския съюз.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.


2
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 6 месеца
Докога!Докога българите ще се свиваме като шушумиги!Не е ли време да се опомним.Стига спомени за минали величия.Ако не отстояваме нацията сега - то след време няма да има какво да се отстоява! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Супер
преди 6 месеца
Държавата, кандидат-член на ЕС (РСМ), иска от ЕС да подкрепи нея вместо държавата -член,България. До момента нашето евроатл. семейство подкрепяше любовницата вместо съпругата и това никак не предизвика ревност у нашите радетели за евроатлантическо братство, основано на евроатлантическите ценности, които и да са те. Този път ще е същото, но няма да поумнеем и сега. Сигнализирай за неуместен коментар