Пендаровски: РСМ е шокирана, че България блокира пътя ѝ към ЕС

Двустранните отношения с България не са на много високо ниво, призна македонският президент

16.09.2023 | 16:32 Редактор: Тодор Петров
Пендаровски: РСМ е шокирана, че България блокира пътя ѝ към ЕС

Република Северна Македония е била шокирана от това, че България е блокирала пътя на страната към ЕС, каза в интервю за предаването "Трилинг" по ТВ 24 президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

По думите му първите прояви за това, че България има такова намерение са се появили не след подписването на Договора за приятелство и добросъседство през 2017 г., а преди около три години.

"Нямаше и намек, че това, което преди пет-осем десетилетия говореха българските националисти, ще се превърне в политическа позиция на България. Да представиш такова нещо в писмена форма, като формален документ от българската държава в сърцето на Европейския съюз, е анахронизъм от 19 век и беше изненада за всички, които следят процесите на евроинтеграция в Брюксел. И ако някой твърди, че за тези искания има основание в двустранния договор, или не го е чел, или говори само по политически подбуди, за да се хареса на част от електората си и да оклевети своя политически опонент", каза Пендаровски.

Двустранните отношения с България не са на много високо ниво, посочи той.

По думите му има промяна в политическата реторика с последното българско правителство, но проблемът е, че през предходните три години българският президент и служебните правителства „под негово командване” не са работили за създаване на среда, в която европейската интеграция на страната да бъде обсъждана с европейски аргументи.

Снимка: БГНЕС