Пендаровски: Имаме сериозен дисбаланс между традиционните критерии за членство в ЕС

"Двустранният проблем с България покриваше целия европейски дневен ред за разширяване", каза президентът на РСМ

11.09.2023 | 18:19 Редактор: Вяра Димова
Пендаровски: Имаме сериозен дисбаланс между традиционните критерии за членство в ЕС

"Ако настоявате двустранните спорове на Западните Балкани да се решават, особено ако са основани на история или емоции, тогава нито една държава от Западните Балкани никога няма да влезе в ЕС", каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски на пресконференция, съвместно с колегите си от Хърватия Зоран Миланович и Словения Наташа Пирц Мусар по време на срещата от процеса Бърно-Бриони, която се провежда в Скопие.

Коментарът на Пендаровски дойде в отговор на журналистически въпрос за това дали осъществяването на реформите или решаването на двустранните отношения е по-важно за членство в ЕС.

"За нас е ясно, че клаузата за добросъседски отношения е задължителна и тя трябва да се изпълнява. По отношение на досегашния ни път обаче е ясно, че има доста голям дисбаланс между традиционните критерии за влизане в ЕС и двустранните отношения, с поне две наши съседки. През последните три години конкретно, имаме сериозен дисбаланс в този смисъл, защото двустранният проблем с България практически покриваше целия традиционен европейски дневен ред за разширяване. Надяваме се, че това скоро ще се промени", каза Пендаровски.

Според хърватския президент Зоран Миланович и двата въпроса са важни и решаването им трябва да бъде паралелен процес. 

"Има отворени въпроси, като въпроса между Косово и Сърбия, и е важно да има диалог за решаването му. Най-лошото е, когато телефонните линии и комуникациите спрат, защото това на практика е "смърт за диалога" за междусъседското развитие", каза Миланович, цитиран от БТА.

На въпрос за изказването на президента на Франция Еманюел Макрон за "Европа на различни скорости" Пендаровски заяви, че не се притеснява от тази теза.

"Обективно през последните години в ЕС има две или повече скорости, не всички държави, например са част от Шенген. Това не е официално предложение на Макрон, а част от речта му пред Съвета на посланиците преди няколко години и сега е потвърдено отново", каза Пендаровски.

Снимка: БГНЕС