Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В РСМ витае страх от репресии, българите се ползват като "чучела"

"В момента никой не е преследван формално за това, че е българин, но му се преписват други наказания", заяви доц. Спас Ташев

08.09.2023 | 21:15 Редактор: Михаела Кирилова

От Съединението ли тръгва драмата на Македония?

"Ако говорим за продължение на идеята за Съединението, тя трябва да бъде екстраполирана в бъдещето на РСМ. Виждаме доста отдалечен времеви период, в който евентуално тя може да стане член на ЕС. Ако нещо не се промени, много години ни делят от тяхното присъединяване. Трябва да припомним, че когато се провеждаше референдумът, имаше един въпрос - дали сте са суверенна република с правото да стъпим в съюз със суверенните държави на Югославия. Този въпрос предлага две решения - независимостта на Македония или влизането в една сръбска сфера на влияние", каза доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Според него Македония не може да се отскубне от сръбското влияние и сподели, че през последните седмици и в Сърбия, и в РСМ има послания, че ЕС не е единственият път за тези държави. Гостът заяви, че там няма рационално мислене и че има и други влияния - зад Белград стои Москва.

Той разказа, че е контактувал с представители на академичните среди в РСМ и те са му споделили, че навсякъде витае страх от репресии и твърдят, че системата за контрол е фашистка. Там няма свобода на мнение и всеки опит за изразяване на позиция, която не се вписва в традиционния наратив, води до уволнения.

"Според тях има крещяща нужда от независими медии под контрола на Европа в целите Балкани, чрез които да се пресече сръбското влияние. Някъде до 70-те години редица българи бяха осъждани в днешна РСМ за това ще са упражнявали българска дейност. В момента никой не е преследван формално за това, че е българин, но му се преписват други наказания. Скопие разбра, че с тези присъди дава аргументация за тези, които твърдят, че има нарушаване на правата на човека", заяви гостът в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Доц. Спас Ташев не е оптимистичен за българските партии в РСМ и личното му впечатление е, че това се прави контролирано от властите в Скопие, за да използват българите като "чучела" и те да твърдят, че правата им са защитени.

"Аз бях уверен оптимист по отношение на промените в Конституцията и смятах, че те имат интерес към еврофондовете. Никога не е пречело това, че липсват няколко гласа, те могат да се купят. Възможно е да видим предсрочен вот, но виждаме, че опозицията обича само да критикува, а не да носи отговорност", категоричен е той.

В края на разговора доц. Ташев обърна внимание и на американското влияние в РСМ и "Македонския месец", който беше предложен в САЩ.

"Последните години САЩ имаха много голямо влияние там. Американски дипломати изразяват разочарование от това, че са излъгани от обещанията. Те си дават сметка, че там няма демократични послания и също ще си дадат сметка, че са подкрепяли един троянски кон", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.