Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Израел иска подкрепа от Европа да унищожи "Хамас", Иран дава по 100 млн. на организацията

Войната през очите проф. Румен Кънчев и Давид Коен

14.10.2023 | 20:12 Редактор: Искра Ангелова

Цяла седмица в центъра на световния фокус е войната на "Хамас" с Израел.

"Съгласно теорията в момента - имаме три големи зони на стратегическа нестабилност в света. Първата е в югоизточна Азия - Южния Пасифик, където имаме остро съперничество между САЩ и Китай. Втората - Европа, където имаме съперничеството между друга глобална сила, Русия и Европейския съюз и НАТО. И третата зона на постоянна нестабилност след Студената война, когато всички тези зони бяха балансирани, е Близкият изток. Интересно е да се каже още нещо, че във всяка от трите зони имаме държава с ядрена програма, която е в състояние не просто да започне война, но да взриви света чрез ядрена война. В югоизточна Азия това е Северна Корея и, разбира се, Китай. В Европа това е Русия и в Близкия изток са Израел и напредналата ядрена програма на Иран", каза проф. Румен Кънчев в студиото на "Брюксел 1".

"Всичко това създава един контекст на нестабилност на стратегическа неуравновесеност  и генерира напрегнато конфликти или конфликтност, която може да бъде по-голяма, може да бъде и по-малка и елемент от тази конфликтност, разбира се, е и това, което се случи. От последните 2-3 години, но да вземем последната година, Америка води много тежки, много сериозни енергични преговори в Близкия изток с цел да формира една военна коалиция около Саудитска Арабия. Американците се опитват да създадат едно ядро от държави, които са по-близки до западната демокрация, нека така с това клише да го нарека", поясни той.

Бившият посланик на Израел в България Давид Коен сподели, че от тяхна гледна точка те са на война.

"След нападението през последната събота, стана ясно, че терористичната организация "Хамас" е идентична на "Ислямска държава". Американският министър на отбраната посети Израел и след видяното, той заяви, че "Хамас" е станал по-жесток и агресивен от "Ислямска държава". Също така министърът подчерта, че САЩ имат интерес да се унищожи режима на "Хамас". Моето мнение е, че това трябва да бъде и цел на Европа", коментира още Коен в ефира на Bulgaria ON AIR.

Те настояват за подкрепата на Европа: "Да ни дадете възможността един път завинаги да премахнем режима на "Хамас", защото той не е опасен само за нас, но и за вас в Европа, както "Ислямска държава".

"Със 100 милиона годишно Иран финансира "Хамас" Иран. Това е абсолютно категорична информация, която Иран не отрича. И с повече от 110 милиона годишно финансират и "Хизбула". Така че оттук идват парите, оттук идват и подкрепата", отсече проф. Кънчев.

"И освен това, тези 100 милиона, с които те финансират "Хамас", не са за други нужди, освен за превъоръжаване и за подготовка на армията. "Хамас" има една солидна подкрепа с тези 100 милиона и в лицето и на Иран. Що се отнася до сухопътната операция, Израел даде 24 часа време да се изтеглят в южната част цивилното населението на Палестина, за да може да се проведе сухопътната операция. Но сухопътната операция, според мен, няма да е толкова лесна да се проведе, тъй като няма как да не загинат и цивилни", коментира още той.

Гледайте целия разговор във видеото.