Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Министър Гечев: България не иска пари, а пазари за земеделската продукция

Минахме всякаквите граници на политическа култура, на умереност, коментира министърът политическите сътресения

28.05.2023 | 13:00 Редактор: Елеонора Танева

България се надява и след 5 юни да остане ограничението за внос на стоки от Украйна.

"Комисията констатира пренатрупването на пазара в България, в Полша, в Румъния, в Унгария, в Словакия, но моето опасение е, че само това няма да свърши работа. Да, това е някаква стъпка в правилната посока, но това категорично няма да стигне като решение", заяви министърът на земеделието Явор Гечев в студиото на "Брюксел 1". 

По думите му Европа е свикнала, когато има проблеми лесно да решава нещата като вади средства. Но това не е дългосрочно.

"Ние сме пред нова жътва. Това дали ще продължи украинската или не, тя няма да намери нови пазари, нито на украинците, нито на нас. Според мен трябва доста други мерки, които държавата ни предлага и разработва в момента, включително с комуникация с украинските ни партньори. Едното от нещата, които предлагаме са реални коридори, базирани на транспорт, които да стимулират чисто транспортно изходите от ЕС. Другото, което смятаме, че трябва да има, е ЕС да разработи гаранционни механизми, тоест гаранционни фондове. Какво значи това: когато се продава българска или украинска пшеница, те да отива с тип европейски или държавни гаранции, тоест тя да се дава примерно на държавите, където трябва да достига и то да се дава с отсрочено плащане 3-4 месеца напред гарантирано от ЕС", обясни Гечев.

Пред Bulgaria ON AIR земеделският министър подчерта, че реално най-големият производител на зърно в момента е Русия, която е изместила и европейските пазари, и в това число български и украински от редица контрагенти.

"Както и Украйна измести наши пазари. Примерно една Испания, която употребяваше изключително българска пшеница, в момента работи изключително с украинска такава", даде пример Явор Гечев.

Служебният министър обясни и защо се е наложило едностранно България да въведе забрана за внос на стоки от Украйна.

"Когато 3 други държави наложиха забрана преди нас, то западните коридори щяха да се изместят към България. България претендира, че има аномалии по отношение на сухото мляко, което се е качило изключително много. То не беше включително в списъка, както и пчелния мед, който за нас също е важен. Там се наблюдават определени аномалии. Влиза по нискокачествен мед, който се меша с българския, разваляме собствените си пазари в един момент", категоричен е гостът.

По думите му Комисията е дала за пример, че наистина има аномалия по отношение на сухото мляко и меда в България. Все още обаче  нямало достатъчно данни и продължава обследването. 

Гечев посочи също, че разместването на транспортните коридори, на доверието между фирмите, на доставките на практика е объркало целия световен пазар. 

"Ние сме в средата на аномалията и ако ние не вземем достатъчно добри мерки като ЕС, ако не осъзнаем точното таргетиране на проблемите, а те са чисто икономически транспортни, логистични и геополитически, не е само до спиране... Ние нямаме проблем с Украйна. Ние имаме проблем с пазарите и с нарушаването им, което не значи, че имаме каквото и да е против самата Украйна. Напротив, цените ѝ са като нашите", каза още служебният министър на земеделието. 

Събеседникът отново подчерта, че страната ни не иска пари, а пазари, на което да реализира продукцията си. 

Той коментира и последните скандали и замразяването на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Минахме всякаквите граници на политическа култура, на умереност, на всичко. Странно е, повярвайте ми, не е приятно, когато колеги от съвета на министрите питат какво става в България. Трудно го обясняваш", изрази притеснението си Явор Гечев.

Гледайте целия разговор във видеото.

1
2 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 4 месеца
Ами подобрете си отношенията с велика Русия и получавате необятни пазари за абсолютно всичко....иначе ще ядеме дървените домати на турците,китайския и иапански чесън и правите горчиви краставици на ЕС Сигнализирай за неуместен коментар