Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ще се стигне ли до затваряне на въглищните централи у нас?

Според Александър Загоров и Огнян Атанасов намаляването на емисиите ще е пагубно за енергетиката, имаме още 30 месеца за ПВУ

16.01.2023 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

В студиото на предаването "Брюксел 1" гостуваха вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов и конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров.

Доволни ли са синдикатите от решението на парламента да задължи правителството да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика"?

Според Огнян Атанасов по-трудното предстои.

"Очаквам благоразумие от ЕК. Те са наясно с геополитическата обстановка, така че мотивите, които ние ще поставим, няма да са нови нито за тях, нито за нас. По-важното е какво ще предложим ние на комисията. Има няколко общоевропейски документи, с които ние трябва да се съобразяваме. Първият от тях са поетите ангажименти за намаляване на емисиите в икономиката до 2030 г. в сравнение с 1990 г. Ние вече сме го изпълнили. Там има доста рестриктивни документи, които се разглеждат на сега европейско ниво", подчерта той.

Александър Загоров заяви, че консенсусът в парламента е настъпил вследствие на протестите пред парламента на синдикати, енергетици и миньори.

"Ние постоянно акцентираме на факта, че трябва да имаме собствени източници на електроенергия, която да не ощетяват обществото. Трудното предстои. В годините назад правихме твърде много реформи, твърде много технологични подобрения", отбеляза конфедералния секретар.

Загоров уточни още България разполага с около 30 месеца, за да изпълни предприетите ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Тази инициатива трябваше да се внесе още преди това, защото се виждаше, че ние не изпълняваме изискванията", констатира той пред Bulgaria ON AIR.

Огнян Атанасов обобщи, че е задължително да отпадне изискването за намаляването на емисиите в енергетиката, защото това ще е пагубно за ресора. 

Гледайте целия разговор във видеото!