Донев: Ще опитаме да предоговорим Плана за възстановяване, но процесът е сложен

Нито една друга държава не е претендирала предоговаряне, подчерта служебният премиер

17.01.2023 | 12:42 Редактор: Елеонора Танева

Служебното правителство не бави внасянето на обоснованото предложение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, но това е сложен процес и тепърва трябва да се договори процедурата, по която да стане това. Това заяви служебният премиерът Гълъб Донев.

"Това е процедура, която за първи път ще се изпълни в ЕС. Нито една друга държава не е претендирала предоговаряне, така че в момента водим разговори с ЕК по процедурата, по която ще стане това предоговаряне. Има отговор от ЕК, че една такава процедура следва същото време както договарянето на подобен план. Следващата седмица Пеканов започва активните разговори в Брюксел за процедурата, по която да го предоговорим", обясни той.

Донев определи решението на Радев да връчи третия мандат на БСП като максимално възможния избор за трети мандат в сегашната ситуация. Служебният премиер добави, че не е разговарял с президента за участието му или оглавяването на следващо служебно правителство.

"Не съм водил такъв разговор с президента, но знаете, че съм изключително отговорен към работата, която върша за това Министерския съвет да работи в екип и да решава най-наболелите проблеми. Нас не ни е страх от важните решения, но освен важните и стратегически решения решаваме и ежедневни проблеми на българските граждани. На всеки един, който има желание за премиерския пост, го пожелавам искрено. Нека да пробва, но не само да пробва, но и да работи за интересите на България", каза още служебният премиер.