Радев: Бях решил да дам мандата на БСП още преди скандала с "Нексо"

Казусът можеше да повлияе на едно бъдещо правителство с мандат на "Демократична България", призна президентът

17.01.2023 | 10:24 Редактор: Тодор Петров

"Не съм се ръководил от скандала с "Нексо" при своя избор за връчване на третия мандат. Той избухна, след като аз бях взел своето решение", каза президентът Румен Радев пред журналисти. Това стана преди началото на кръглата маса на тема "Българската енергетика – Стратегия 2023-2053".

"Наистина този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на "Демократична България", това го виждаме всички", коментира още Радев.

Служебният кабинет прави максималното да оползотвори всички възможности пред него, така че да работи добре в името на България. Политиката като изкуство да се оползотворяват възможности, би трябвало да се следва от всички останали правителства. Това заяви президентът в отговор на журналистически въпрос, свързан с възможностите за приемственост при следващ редовен кабинет.

"Аз съм търсил партията, която има най-голям шанс да състави правителство и много ясно го обясних вчера с моите мотиви при връчването на мандата. Виждате, че БСП не побърза да постави червени линии, съхрани диалога, в много случаи тя показа, че е готова на компромис, готова е на решения, които да са общи за всички партии или поне за болшинството партии в парламента. Показа, че може да работи и да влиза в коалиции, и да управлява заедно със свои идеологически опоненти", каза още държавният глава.

Президентът връчи вчера на председателя на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. При връчването на мандата той каза, че се е спрял на БСП в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност.

На въпрос коя е възможната дата за предсрочни парламентарни избори Радев отговори, че това зависи дали и кога БСП ще върне мандата. В отговор на въпрос за възможностите за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост президентът Радев подчерта, че процесът ще бъде изключително сложен и служебното правителство трябва внимателно да обмисли по какъв начин и с какви аргументи ще подходи към него, така че да постигне успех.

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Вася
преди 1 година
ДБ по-добре да не получат нито мандат, нито шанс за управление. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Любо
преди 1 година
А ДБ като нищо да са знаели какво следва и затва да са дръпнали задната...големи играчи ей Сигнализирай за неуместен коментар