Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гуцанов, БСП: Ще направим всичко за кабинет, но не на цената на всякакви компромиси

Третият мандат не е отговорност само на БСП, заяви социалистът

16.01.2023 | 19:52 Редактор: Тодор Петров

Докъде ще стигне БСП с третия мандат за съставяне на правителство? 

"Третият мандат на първо място е шанс за страната ни, а не за БСП. Когато имаш редовен кабинет, е много по-добре за развитието на страната. Готови сме да водим нормални разговори. Безспорно сме най-дипломатичната партия, която мисли най-много за националните приоритети на страната. Ще направим всичко възможно, за да има нормален кабинет. Не на цената на всякакви компромиси", заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов в "Денят ON AIR".

Той счита за нормално да бъдат проведени разговори с всички парламентарно представени партии, както и да има лидерска среща, на която всеки да поеме отговорност за редовен кабинет.

"БСП няма да намерение да бави мандата. Това не е отговорност само на БСП. Третият мандат има за цел да направи всичко необходимо, за да се съберат партиите в парламента. Ако видим, че на лидерската среща няма виждане за управление на държавата... Да, ще направим втори опит, но ще го върнем в разумно време. Ако има лидери, които не искат да се седне на една маса, ще трябва да се направи под друг формат", обясни Гуцанов пред Bulgaria ON AIR.

Социалистът изтъкна, че оръжията за Украйна не трябва да се дават и това ще бъде много тежък разговор. Няма начин точката да не бъде поставена на тези разговори. Това отдавна не е конфликт между Русия и Украйна, а между САЩ и Русия, подчерта гостът. 

Сред приоритети на БСП ще бъде приемането на нов бюджет за 2023 г. и справянето с демографската криза. Чакаме милиарди по ПВУ и не сме готови да направим всичко възможно НС да приеме тези закони, отбеляза Гуцанов.

Той смята, че всяка една партия в НС трябва да участва в бъдещ кабинет на националното обединение. Оръжията за Украйна и ядрена енергетика са теми, по които БСП ще търси партиен консенсус.

"Надявам се, че всеки осъзнава неговата отговорност и това ще си проличи на първата лидерска среща. Ако има отговорност във всяка една от партиите, има много голям шанс. Много хора са се мъчили да разцепят БСП, никой не е успял. Не трябва да гледаме връчването на мандата през тази лупа", коментира Гуцанов. 

Столетницата има доста големи разминавания със служебния кабинет, посочи още Гуцанов и добави, че ще поискат отговор от Министерството на отбраната относно информацията за предоставяне на самолети Су-25 на страни от НАТО, които в крайна сметка се използват в Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото.