Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

А. Ковачев: РСМ ще започне преговори с ЕС чак когато включи българите в Конституцията

Евродепутатът, Владимир Перев и проф. Ана Кочева - в "Брюксел 1"

25.07.2022 | 18:08 Редактор: Ирена Бакърджиева

"РСМ ще започне преговори с ЕК, когато включи българите в Конституцията", каза в предаването "Брюксел 1" евродепутатът Андрей Ковачев.

"Втората междуправителствена конференция, която ще означава и отваряне на преговорни глави/клъстери, ще се проведе чак когато парламентът на РСМ гласува и българите станат държавотворен народ. Колко време ще трае този процес зависи от страната - кандидат. Видяхме, че в София френското предложение беше прието с повече от 170 гласа, а в Скопие само управляващите гласуваха за предложението на Франция, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ накара депутатите на тази партия да подпишат нотариално заверени декларации, че няма да подкрепят вписването на българите в Конституцията. Надявам се обаче, че ще бъде проявен разум", допълни евродепутатът, като подчерта, че от признаването ѝ досега през последните 30 години България най-много искаше РСМ в ЕС, но реформирана и демократична.

"Хората в РСМ се надяват, че до референдум няма да се стигне", смята журналистът от Скопие Владимир Перев.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ започна консултации по въпроса. Според Перев става въпрос по-скоро за вербални изкази, отколкото за реална възможност за референдум по френското предложение. Проблемът според него е насаждането на езика на омраза, с който РСМ говори срещу България. Този въпрос ще го разреши времето, смята Перев.

"Не мисля, че това е проблем при обикновените хора, а по-скоро при политиците. Няколкостотин лекари са завършили медицина в България, половината актьори в театрите са завършили НАТФИЗ, много са завършили Спортната и Художествената академия в София", припомни Перев.

По думите му тези хора трябва да кажат в РСМ: "Чакайте, България не е такава, каквато я описвате". Това, че мълчат, Перев си обяснява с насажданите негативни настроения към София.

"Хората почти крият, че са завършили медицина и НАТФИЗ в София, за да си нямат проблеми - охладняват семейни приятелства, почват проблеми с администрацията и полицията за дребни неща - малки проблеми, които вгорчават живота на обикновения човек", казва Перев в разговор с Милена Милотинова.

"Вписването на българите в Конституцията ще означава наша регистрация, ще означава, че ние съществуваме с пълни права като всички други и това трябваше да стане много отдавна. Битката е за оцеляване на една кауза, на една идея - да оцелее споменът за дедите ни, за това как те са се борили под знамената на България. Когато българите бъдат вписани в Конституцията, тази борба ще бъде осъществена - ще има българи депутати, българи в полицията, в правосъдието, в министерствата, където сега нямахме нито един българин или пък има някой с български паспорт, който се крие. А в МВнР в РСМ има поне 10 души с български паспорти, но те мълчат и водят антибългарска кампания, защото от това им зависи кариерата", коментира Владимир Перев.

Според Андрей Ковачев у нас трябва да има публичен регистър на хората, получили българско гражданство, защото секретността увеличава стигмата.

"Тези хора доброволно са дошли с документи на предците си да докажат, че са българи и да получат българско гражданство", казва той.

Според евродепутата трябва да има и достатъчно финансиране на българските общности зад граница - нещо, за което държавата ни е в дълг.

"И не само към РСМ, но и към общностите ни в други страни. Трябва да поддържа българистиката в университетите в чужбина. София трябва да отдели и финансов ресурс и за комуникиране на българските позиции извън страната, за да не изпада в положение да казва: "Нас не ни разбират", коментира Ковачев.

"Българската страна няма обструкции по отношение на съвременното битие на официалната норма в РСМ, на нея тече държавната и междуинституционалната комуникация, но по отношение на историята на този език, която е единствено и само българска, българската страна има своите исторически и лингвистични претенции", заяви проф. Ана Кочева от Института по български език към БАН по повод на подадените тази седмица до Брюксел едностранни декларации за езика.

"По отношение на искането на учени от Скопие правителството им да оттегли тяхната едностранна декларация за езика, защото според тях езиковата им идентичност започвала от Кирил и Методий, минава през Климент Охридски и средните векове, т.е. цялата история на българския език се представя като македонска, за мен означава, че, за съжаление, манипулациите и фалшификациите ще продължат. Така го разчитам аз", коментира доц. Кочева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК