Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Бивш полски външен министър: Турция получи между 6 и 8 млрд. евро за бежанците

Очакваме сходна подкрепа от ЕС, заяви пред "Брюксел 1" Витолд Вашчековски

21.04.2022 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева

"Ние приехме над два и половина милиона бежанци от Украйна. Повечето от тях са жени и деца, така че най-големият проблем е как да ги приобщим към нормалния ежедневен живот на обществото ни, как да избегнем настаняването им в бежански лагери, как да избегнем така наречената "палестинизация" на тези хора. По тази причина, ние отворихме обществото си и искаме възрастните да се включат в пазара на труда възможно най-бързо, за да се адаптират възможно най-скоро и в най-кратък срок. За децата отваряме образователната система, за тях отваряме и системата си за социални и медицински услуги. Така че, както казах, големият проблем е да ги приобщим възможно най-скоро в нормалния живот на нашето общество. Но вторият проблем е техният брой – два и половина милиона. Трябва да направим всичко това бързо и в кратки срокове за огромен брой хора," каза в ексклузивно интервю за предаването "БРЮКСЕЛ 1" по Bulgaria ON AIR Витолд Вашчековски, бивш министър на външните работи на Полша, сега - евродепутат от групата на ЕКР в ЕП.

"Преди началото на войната, ние вече бяхме устроили около един милион украинци, а мнозинството от тях, около 700 хиляди бяха официално, законно на пазара на труда, плащаха данъци и ползваха социални услуги. В момента, според различни изчисления и модели, вероятно можем да поемем от един милион души. За останалите вероятно ще ни е нужна подкрепата на международната общност," каза той в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Нека напомня, че за много по-малък брой сирийски бежанци, Турция получи между 6 и 8 милиарда евро. Ние не сме получили такива средства от Европейския съюз. Очакваме сходна подкрепа, защото ние предоставяме на тези хора почти всичко също като на редовните граждани на Полша, като на редовните граждани на Европейския съюз. Предоставяме им достъп до пазара на труда, достъп до системата на здравеопазване, до социални услуги и до образователната система," заяви Вашчековски.

"Преди няколко години ние очаквахме неприятности и проблеми, създадени от Русия. И тогава - преди няколко години, решихме да спрем вноса на петрол и газ. Построихме терминали за втечнен газ, подписахме договори за доставки с други държави като Катар и Съединените щати. Изградихме допълнителни газопроводи от Северно море, за да внасяме газ от Норвегия. Европа може да ни последва. Германия е по-близо до Северно море и би било лесно да се построи газопровод. За Германия ще е и по-лесно да изгради терминали за втечнен газ, защото тя е по-богата държава. Западна Европа има достъп до газ от Алжир. Така че налице са възможности за внос на петрол и газ от други места. Много държави разполагат с оборудване за внос на петрол чрез танкери от други региони.  Например ние наскоро подписахме договор със Саудитска Арабия и така вече повече от половината петрол в Полша се доставя от други източници, а не от Русия," заяви Вашековски. Според него много европейски страни биха могли да последват примера на Полша. 

"Тези варианти не са по-скъпи, цената е същата. Разбира се, доставките на суровини като петрол и газ са много по-стабилни и те не са мотивирани от политика. Ние няма да се превърнем в мишена на политическо изнудване от страна на Русия. Решихме, че до края на тази година напълно ще прекратим всякакъв внос на газ от Русия. Ние сме пример за това, че е възможно източниците на газ и петрол да бъдат диверсифицирани. Нужно е само политическо решение и решимост, разбира се," обяснява Вашчековски. 

"Най-значимата помощ от западните държави от ЕС към Полша, която прие 2,5 милиона бежанци от Украйна, би била налагането на санкции срещу Русия. Реални санкции, които да накарат Русия да спре войната," каза евродепутатът в предаването "БРЮКСЕЛ 1".

"Сегашните санкции не са достатъчни. Тези санкции могат да донесат резултати след две-три години. Необходими са ни незабавни санкции, които да попречат на Русия да продава газ и петрол и да трупа пари. От тях Русия може да получава 800 милиона евро, 800 милиона евро на ден, а по-голямата част от тези пари се изливат във военния бюджет. Ето това очакваме от държави като Германия и Нидерландия – да наложат реални санкции. Но ние получаваме помощ и от други държави, например от Съединените щати. Преди няколко седмици имаше посещение на вицепрезидента на Съединените щати Камала Харис. Тя ни съобщи информацията, че Американския Конгрес е заделил 13 милиарда долара за подкрепа на Украйна и съседните държави. Така че, имаме известна подкрепа от Съединените щати. Очакваме помощ и от държави извън Европейския съюз, например от Канада, от Обединеното кралство. Те предложиха да дадат убежище на няколко хиляди бежанци във Великобритания. Вече споменах визитата на президента Байдън, който обяви, че страната е готова да приеме над 100 хиляди украински бежанци по програмата за събиране на семейства. В Канада и Съединените щати вече има големи украински общности, които могат директно да поемат голяма част от бежанците," каза Вашчековски.

Целия разговор на Милена Милотинова с бившия полски външен министър вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК