Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ген. Събев: Да дадем С-300 на Украйна срещу Patriot не ни прави мишена на Москва

Три страни притежават такава система - Гърция, България и Словакия

19.03.2022 | 19:07 Редактор: Теодора Патронова

"Военна помощ беше поискана от украинското ръководство и от президента Зеленски към НАТО и всички страни членки на ЕС. В НАТО и ЕС бяха взети такива решения на политическо ниво за предоставяне и на хуманитарна, и на военна помощ - такава, от каквато се нуждае Украйна. По отношение искането за налагане на зона, забранена за полети над Украйна от страна на НАТО, това не можеше да стане, защото означаваше, че НАТО ще се ангажира в конфликта и той ще се разшири извън границите на Украйна", коментира първият български представител в НАТО ген. Съби Събев в "предаването Брюксел 1".

По думите му това е причината Украйна да поиска средства за по-далечно действие, каквито са С-300, а три страни в НАТО притежават такава система - Гърция, България и Словакия. 

"Словакия даде принципното си съгласие срещу предоставянето на система Patriot. Това можеше и България да го направи. Но България категорично отказа. Това нямаше да ни направи мишена на Москва. Това е фалшива теза, която се насажда в нашето политическо пространство и се опитва да генерира страхове. Как 28 страни членки на НАТО, които оказват военна помощ, не са мишени на Русия? По принцип всички страни членки на НАТО са мишени на Русия, тъй като Русия е обявила НАТО в своите стратегически документи за противник", заяви ген. Събев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че Украйна е партньор на НАТО от дълги години и по този начин, като отказваме помощ, ние не оказваме партньорска съпричастност на Украйна в този критичен момент. 

"Ние сме парламентарна република и е нормално такова решение за помощ да мине през Народното събрание. Но всички наши народни представители и министри в правителството трябва съвсем обективно да оценят необходимостта от помощ на една страна, която е жертва на агресия, и да вземат решение. Не е необходимо всичко, което можем да предоставим, да го предоставяме. Каквото ние считаме, че можем, би следвало да се предостави - не само хуманитарна помощ, но и определена военна помощ", изтъкна ген. Събев. 

"Малко вероятно е войната да надхвърли границите на Украйна. Русия изпитва затруднение да постигне целите си в Украйна, а представете си да разширява конфликта в други посоки или да провокира НАТО. Това ще бъде нелепо стратегическо решение. Тя дори няма достатъчно сили и средства да окупира източната част на Украйна. Това, към което се стреми Русия, е да окупира максимална територия и това да служи като добра база при преговори", обясни гостът.

Ген. Събев уточни, че риск за България има, ако конфликтът излезе извън границите на Украйна - ако опре до границата на Румъния. Но според него вероятността за такъв развой не е висока. 

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК