Радев: Предоставянето на военна помощ за Украйна въвлича България в конфликта

Който вземе решение за предоставяне на въоръжение, трябва да каже на обществото какви са рисковете, заяви президентът

18.03.2022 | 10:16 Редактор: Елеонора Танева

Трябва да бъдем солидарни с украинския народ, да помагаме с каквото можем. Който вземе решение за предоставяне на въоръжение, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от обществото. Това е въвличане на България в заемане на страна в тази война. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Стара Загора.

"Нашата основна задача е да не допуснем българските граждани и наши стратегически обекти, като ядрената ни централа, да останат без адекватна противовъздушна охрана", подчерта президентът. Той припомни, че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях и това не бива да бъде допускано да се случва и у нас.

Държавният глава бе категоричен, че след срещата на министъра на отбраната и на премиера със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин, Министерският съвет трябва да даде ясна информация.

Относно снощния арест на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, президентът каза, че не се меси в работата на правоохранителните органи.

В отговор на въпрос за бъдещето на комплекса "Марица-Изток", държавният глава посочи, че служебното правителство е заложило идеята той да се превърне в "енергийно сърце" на България, където постепенно да се внедряват нови технологии, които да позволят екологично производство на енергия, но и запазване на работата на хората.

Президентът допълни, че предвиденият  в Плана за възстановяване и устойчивост проект за изграждане на завод за батерии не е част от тази концепция. По думите му е необходима ясна оценка на риска и ползите от този проект.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК