Изпращаме ли военна помощ на Украйна? Двама министри дадоха отговор

Коалицията работи добре, заяви Даниел Лорер

17.03.2022 | 18:53 Редактор: Елеонора Танева

Словакия е дала предварително съгласие да предостави системата за противовъздушна отбрана на Украйна. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната на страната след срещата му с шефа на Пентагона Лойд Остин. В България все още няма единна позиция по темата.

Няма запитване към страната ни за предоставяне на военна помощ на Украйна, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Заяви също, че коалицията работи добре. Той коментира и посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин у нас.

"Знаете, че до нас има война и ние като съюзници на НАТО трябва да поддържаме както Украйна, която се бие за свободата си, така и нашите съюзници от НАТО. Неговото посещение не е само в България, той трябва да е сигурен, че Съюзът работи в еднакъв ритъм, синхронизиран. Военна помощ не е пращана за Украйна", уточни Лорер.

"Продължаваме да смятаме, че България не трябва да праща оръжия и боеприпаси в Украйна. Ако се постави този въпрос, ние няма да подкрепим такова искане. Аз не съм виждала такова искане от САЩ, допускам, че няма", заяви министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова. 

Посещението на Лойд Остин не е причина за отмяната на днешното заседание на МС. Не се е провел и планиран коалиционен съвет. Лорер заяви, че коалицията е стабилна.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК