Заков: Ако се наложи, ще запълним дефицити със съюзниците от НАТО на наша територия

На този етап България ще разчита на бойната група, която се води от страната ни и в която има мултинационален елемент, каза военният министър

16.03.2022 | 19:52 Редактор: Елеонора Танева

Министърът на отбраната Драгомир Заков не изключи възможността страната ни да поиска засилване на присъствието на Алианса в случай на задълбочаване на конфликта. Той уточни, че ако обстоятелствата налагат, България ще трябва сериозно да работи със съюзниците си от НАТО. Заков участва в заседанието на министрите на отбраната на Алианса.

"На този етап България ще разчита на бойната група, която се води от страната ни и в която има мултинационален елемент", каза военният министър. Той напомни, че сме поканили съюзници за участие и допълни, че вече има заявки от няколко държави.

"България трябва да си поиска, за да има такова усилване. Ние сме го направили чрез създаването на бойната група, която има мултинационален елемент в нея. Имаме заявки от няколко държави. Ние в момента осигуряване българското небе и това на НАТО с български изтребители с помощта на нашите съюзници", каза военният министър. 

От българска страна беше препотвърдено предложението за домакинство на Регионалната морска координационна функция, като част от структурата на силите на НАТО. Представена бе и информация за развитието на бойната група на българска територия, която е отворена за участие на съюзници с цел попълване на съществуващите критични дефицити, информират от МО. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
...
преди 2 години
Усмивка на селски хитрец в града!Този ли, ще воюва с Россия? Сигнализирай за неуместен коментар