Заков: Аз поканих министъра на отбраната на САЩ, малък е ресурсът ни за охрана на небето

Посещението на Лойд Остин в България е изключително знаково, заяви военният министър

15.03.2022 | 14:52 Редактор: Елеонора Танева
Заков: Аз поканих министъра на отбраната на САЩ, малък е ресурсът ни за охрана на небето

Предстоящото посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин в България е изключително знаково. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков, а посещението е по негова покана, отправена по време на конферентния му разговор със секретаря по отбраната на САЩ преди броени дни.

"Посещението показва силния ангажимент на САЩ към НАТО като цяло. Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното - България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници", коментира министър Заков пред БНР.

От думите му стана ясно, че Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България за 2022 г. ще бъде готов до дни.

"Постарали сме се в него да представим реалната картина с изводи и предложения. Българската армия се нуждае от редица ключови и жизнено важни способности. Важно е да има всеобхватна програма за въоръжение и модернизация", каза военният министър.

Той коментира и въпроса с ограничения ресурс на изтребителите МиГ-29, с които в момента България осъществява охрана на въздушното пространство. 

"Ресурсът е малък и недостатъчен, така че ще разчитаме на нашите съюзници. Търсим опции България да продължи да изпълнява мисията по Air Policing. Ние не охраняваме само българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се налага, ще го правим и с наши съюзници", подчерта Драгомир Заков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Теб вчера те поканих
преди 2 години
Внимавай какво говориш щото всичко се записва. То че не си го канил е повече от ясно. Но какво да ви правим всичките в МС ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години
Г-н заков, вие сте поредният предател на родината. Аман от мръсни гъзолизачи, които са готови и майка си да предадат, за жълти стотинки. Не разбирате ли, че на сащ не й пука за нас, българите. тя иска само територията ни. Как не ви е жал.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 1
Аз
преди 2 години
Защо го покани? - (искаш и у нас ли да има война??? Сигнализирай за неуместен коментар