САЩ изпращат рота "Страйкър" в България, Петков: Засега говорим само за хуманитарна помощ

В София се проведоха протести срещу и в защита на НАТО и Украйна

19.03.2022 | 13:56 Редактор: Ваня Кузманова

Укрепването на източния фланг на НАТО обсъдиха министър-председателят Кирил Петков и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Освен разговорите за сътрудничество във военната сфера, са били обсъдени и други теми като логистика и борба с корупцията. 

Съединените щати ще изпратят у нас войници и бойна техника.

"САЩ се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър". Това е силен знак към всички наши съюзници в НАТО и се надявам, че и други държави ще изпратят своите елементи към българската бойна група. Тази група ще е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа и ще предложим българин за командир на бойната група", заяви Кирил Петков. 

"За мен е важно да съм тук лично в този момент от критическо значение, за да осъдим безразсъдната и безмилостна агресия срещу мирна съседна държава и да подчертаем нашата подкрепа към украинския народ", заяви Лойд Остин. 

"Бидейки толкова близо до конфликта, в този момент военна помощ към Украйна няма да бъде възможна и този тип помощ би следвало да се случва само ако мине през българския парламент. В този момент говорим само за хуманитарна помощ", посочи Кирил Петков.  

Секретарят по отбраната на Съединените щати от своя страна отбеляза и ролята, която България е поела в приемането на бежанци от Украйна. 

"Много е важно да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България и да допринесем за цялостните усилия в НАТО. Много е важно да има оперативна съвместимост да работим заедно", допълни Остин.

Докато в Министерския съвет се обсъждаше военното сътрудничество между България и САЩ, от партия "Възраждане" организираха протест с настояване за излизане от НАТО и оставката на кабинета "Петков". 

А преди да дойде в България, Лойд Остин посети Словакия. След визитата му там стана ясно, че страната ще даде на Украйна зенитно-ракетни системи С-300.

Секретарят по отбраната излетя от София малко след 12 часа на обяд. В този час в центъра на София се провежда протест в защита на НАТО и Украйна. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
4 rate up comment rate down comment 0
1122
преди 2 години
Който иска да воюва с Русия да се запише при Соломон Паси,той организира група за бърсане на американски *** *** се във войната .Той ще раководи групата,предатела Паси,да не си пасува,ами да тръгва,нали много искаше да сме в НАТО! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
падение
преди 2 години
"САЩ се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър". - Сякаш ние сме ги поканили... Много смешно. Конституцията забранява разполагането на чужди войски на наша територия! И никакъв договор няма по-голяма юридическа сила от нея! Нашите политически *** показаха за какво са назначени - да служат на американските интереси... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 2 години
Премиера сигурно се буди от дълбок зимен сън. Сума ти европейски държави периодично изпращат на Украйна не само оръжия но и други военни съоръжения. България е единствената страна от ЕС която стои настрана от европейските помощи а това се вижда, усеща се ориентацията Сигнализирай за неуместен коментар