Петков и Остин: Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна

"САЩ ще предоставят една рота "Страйкър" на българската армия", заяви премиерът

19.03.2022 | 11:01 Редактор: Ваня Кузманова
Петков и Остин: Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна

"Благодаря на Лойд Остин, че в този критичен за света момент показа истинска съюзническа подкрепа на България и на българското правителство. Войната, която Путин започна поставя цяла Европа в риск. За съжаление вече няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност", заяви министър-председателят Кирил Петков на съвместна пресконференция със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин.  

"Не трябва да забравяме, че в тази сложна ситуация никой не може да се защитава сам. Нашата сигурност е в колективната отбрана с нашите съюзници от НАТО. Ние сме НАТО", заяви Петков. 

"Искам да благодаря на Лойд Остин и САЩ, че първи отговориха на нашите искания към съюзниците в НАТО към подсилване на бойната група. САЩ се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър" на българската армия. Това е силен знак към всички наши съюзници в НАТО и се надявам, че и други държави ще изпратят своите елементи към българската бойна група", посочи премиерът. 

Той заяви, че не са говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин.

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди думите на премиера. 

"Много е важно е да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България и да допринесем за цялостните усилия на НАТО. Много е важно да има оперативна съвместимост, да работим заедно в кратки срокове. За да разполагаме с оперативна съвместимост трябва да се работи ежедневно, за да гарантираме, че се разбираме, че разбираме тактиката и процедурите, за да могат нашите формирования да действат бързо", заяви Лойд Остин.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
ЕБАНджията Кирчо
преди 2 години
НАТОвските генерали : . . . . . Стефан Янев: Ако изпратим зенитни ракети на Украйна, това ни прави участници във войната .. . . . . Според него е обезпокоително, че българското общество научава не от правителството, а от чужди медии какво се иска от България във връзка с конфликта Украйна Русия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
ЕБАНджията Кирчо
преди 2 години
НАТОвските генерали : . . . . . Радев : "Който даде' оръжие на Украйна - да обясни, че предоставяне на оръжие на Украйна би въвлекло България във военния конфликт.. . . . . Който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците" Сигнализирай за неуместен коментар