Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

По какви правила ще се проведат евроизборите

Ще останат ли преференциите и защо станаха ябълка на раздора

05.03.2019 | 12:11 Редактор: Зара Паталева
По какви правила ще се проведат евроизборите

Ще стане ли уволненият бивш шеф на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния Лаура Кьовеши главен европейски прокурор, след като две комисии на ЕП гласуваха в нейна подкрепа, докато преди това Комитетът на постоянните представители на страните-членки класира на първо място френския кандидат Жан Франсоа Бонер. Управляващите в собствената й страна - Румъния, която в момента председателства ЕС, се заканиха да блокират кандидатурата й  в Съвета. Изправят ли се институциите на ЕС една срещу друга и защо казусът е толкова заплетен - говорим с евродепутата Емил Радев, който единствен от България присъства на гласуването в правосъдната комисия, но без право на глас. 

С депутатите от българския парламент Мария Илиева от ГЕРБ и Петър Витанов от „БСП за България“ говорим за това, по какви правила ще се проведат евроизборите, ще останат ли преференциите и защо те станаха ябълката на раздора, както и за президентското вето. 

С бившия ни посланик в Албания и Косово Боби Бобев коментираме информациите за предстояща размяна на територии и промяна на границите между Сърбия и Косово. За това се говори отдавна, но тази седмица излезе информация, че САЩ и ЕС са се разбрали да подкрепят идеята. 
 

Втора част гледайте тук >>