България в топ 10 на най-добрите места за закупуване на имот в чужбина

Страната ни е на девета позиция в класацията на британския портал Aplaceinthesun

17.01.2019 | 15:06 Редактор: Ралица Братанова
България в топ 10 на най-добрите места за закупуване на имот в чужбина

Британският имотен портал Aplaceinthesun, който включва обяви за имоти в чужбина, както и съдържание от предаване на ВВС със същото име, постави България в топ десет на най-добрите места за закупуване на имот в чужбина през 2019 г. Страната ни заема девето място, като изпреварва Барбадос и се нарежда след Турция, пише Investor.bg.

Авторите на класацията отбелязват, че според техните данни средната цена на имотите в България в момента е намаляла почти наполовина спрямо сумата от 58 582 паунда (малко над 66 хил. евро) през 2017 г. Най-силен интерес от страна на британците има към закупуване на имоти във Велико Търново, определен като културен център на Северна България, и околните села. След това се нареждат Дряново, Павликени, Полски Тръмбеш и Елена.

Според сайта интересът на британските купувачи към Банско постепенно се възстановява, като те се конкурират за имоти в зимния ни курорт с гърци, руснаци, македонци, румънци, сърби, израелци и турци. Данните на портала сочат, че сега в Банско може да се намерят студиа за 10 хил. евро, а средната цена на двустаен апартамент с добра локация в зимния курорт е 25 хил. евро.

Испания е най-добрата дестинация за закупуване на имот в чужбина от британците тази година, следвана от Франция, Португалия, Гърция и Италия. Преди България се нареждат още Кипър, Флорида и Турция.

Сайтът е изготвил индекса си след анализ на данните за най-търсените локации сред хилядите си обяви за имоти. Заради Brexit британците са склонни да обмислят покупка на имот на различни места и ограничават бюджетите си. Така след години на относително малки промени в предпочитаните локации тази година се наблюдава по-сериозно разместване в индекса, отбелязват авторите му.

Снимка: Pixabay