Дори без сделка за Brexit: Българите във Великобритания запазват правата си

Няма яснота обаче какви ще са правата на българските студенти, започнали образованието си на Острова след развода с ЕС

16.01.2019 | 18:16 Редактор: Василена Василева
Дори без сделка за Brexit: Българите във Великобритания запазват правата си

Българите и останалите над 3 милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят статута и правата си дори и Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение за преходен период до края на 2020 г. или 2022 г. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел непосредствено след двустранна среща с главния преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние.

Според българските евродепутати за нашите съграждани в Обединеното кралство и българските компании, развиващи бизнес там, би било най-добре да има споразумение за преходния период след Brexit. 

Преговорите по споразумението отнеха над 2 години и е малко вероятно то да бъде предоговорено в последния момент със съществени промени. Няма яснота обаче какви ще са правата на българските студенти, започнали образованието си във Великобритания след Brexit. 

Въпросите около евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, които интересуват българите на Острова, не спират дотук. 

Европа очевидно очакваше снощното поражение на споразумението за Brexit в британския парламент. Засега ЕС настоява, че няма и най-малкото намерение да предоговаря споразумението по развода с Великобритания.

Докато се водят трескави спорове, една страна вече получава дивидент от Brexit и това е България, писа в. "Гардиън" преди дни. Според изданието колебанията в курса на паунда са довели до увеличение на резервациите от британски туристи в курортите в България.