6,2 млн. лв. ще е вноската ни за сделката за мигрантите с Турция

ЕС ще даде на съседката ни 1 млрд. евро

23.11.2018 | 16:28 Редактор: Василена Василева
6,2 млн. лв. ще е вноската ни за сделката за мигрантите с Турция

6 милиона и 225 000 лева ще е вноската на България от 2019 до 2023 г. по споразумението за мигрантите на ЕС и Турция, което парламентът ратифицира днес.

Първата вноска, която ще дойде от държавната хазна, ще бъде платена през третото тримесечие на следващата година. Парите, които ще даде целият ЕС на Турция, са в размер на 1 милиард евро.

От БСП се противопоставиха на ратификацията с мотива, че споразумението е било написано изцяло под диктовката на Турция. Според "червения" Валери Жаблянов до споразумението се е стигнало в момента, в който Турция не е имала сили или желание да се справи с бежанския поток заради вътрешни проблеми.

Юлиян Ангелов от ОП коментира, че това споразумение дори и да е имало временен положителен ефект, е било подписано на базата на изнудване и на рекет. Според него проблемът е, че докато има пари Турция ще спира мигрантите, но в момента, в който паричният поток спре, южната ни съседка ще пусне бежанците през границите си.

"Така че трябва да изработим един план, опозиция и управляващи, какво ще правим тогава, когото милиони мигранти тръгнат към България, а не дай си боже, ако се стигне и до ситуацията турски бежанци да тръгнат насам", предупреди той.

Според Джема Грозданова от ГЕРБ споразумението с Турция е инвестиция в собствената ни сигурност и е защита на националния интерес. "То не е трайно решение, нито е единствено, но е факт, че до момента работи, защото ако го нямаше, нямаше да знаем какво ще се случи на нашата граница", каза тя.

Грозданова обвини левицата, че не заема позиции на проевропейска партия, а и че заедно с патриотите саботират важни международни документи. Като пример тя посочи съпротивата на ОП и на БСП срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция.

"Първи започнаха патриотите, после левицата пое темата. Смятате ли, че на православна Гърция й беше лесно да я ратифицира, но го направи заради принципа! Пактът за миграцията на ООН е следващия документ, към който има съпротива, а той не е обвързващ, но смятате ли, че когато България не го подкрепи ще спечели нещо, нищо няма да спечелим, няма и да защитим нашите мигранти извън България, защото в този пакт има и такива текстове", скочи Грозданова.

Тя коментира още, че и търговското споразумение с Канада, за което има решение на КС, че няма несъответствие с Конституцията, все още не е внесено от правителство в НС, защото пак се очаква да няма експертен дебат, а политически, които обърква обществото.

Oще новини четете в Dnes.bg