Флорентинци масово напускат домовете си заради туристите

Между 1 октомври и 30 юни тази година 478 жители са заявили, че са били принудени да напуснат домовете си

30.08.2018 | 22:13 Редактор: Велислав Филипов
Флорентинци масово напускат домовете си заради туристите

За по-малко от година близо 500 жители и наематели във Флоренция са изгубили домовете си, тъй като собствениците им искат да превърнат имотите си в по-доходоносни активи, които да бъдат използвани от туристите. Данните са на Италианската асоциация на наемателите, цитирани от сайта thelocal.it

Между 1 октомври и 30 юни тази година 478 жители, от които 71 в защитения от ЮНЕСКО исторически център, 209 в други централни райони и 198 в по-широкия център, са заявили, че са били принудени да напуснат домовете си, за да ги освободят за туристите.

От Италианската асоциация на наемателите са изчислили, че около 1000 жители на Флоренция напускат центъра на града всяка година – независимо дали са изгонени от жилищата, които обитават под наем, или просто продават собствените си имоти, за да ги заменят с по-евтини.

С непрекъснатото намаляване на свободните жилища, които могат да се наемат от жителите на града, и със затварянето на различни магазинчета, за да се преместят извън центъра, само за да има повече площ на разположение на хотелите и ресторантите, от асоциацията твърдят, че центърът на Флоренция се превръща в "Ренесансов Дисниленд“.

Един на всеки пет имота в историческия център на града е отдаден под наем чрез платформата Airbnb според изследване на университета в Сиена. Неговата лаборатория за социално-географски изследвания (Ladest) изчислява, че през 2017 г. почти 8 хил. имота или 21,4% от всички жилища в историческия център са били рекламирани като ваканционни имоти под наем за използване от туристи. Това е най-високият процент, отчитан в Италия.

В Рим и Милано също все повече жилища се превръщат във ваканционни, но те съставляват по-малка част от общите налични жилища. Според международно проучване след Флоренция само Париж има по-висок дял на имоти, предлагани в Airbnb спрямо броя на постоянните жители на града.

Повече новини четете на Investor.bg.