За пръв път от 11 години оценката на страновия риск на България се повишава

Това показа класификация на консултантската компания по управление на риска Coface (Кофас)

31.01.2017 | 16:22 Редактор: Жанета Нейкова
За пръв път от 11 години оценката на страновия риск на България се повишава

Оценката на страновия риск на България се повишава за пръв път от 11 години от ниво В до ниво А4 от консултантската компания по управление на риска Coface (Кофас), предава Investor.bg Според класификацията на компанията равнището означава „приемливо ниво“ на риска, като зад стъпката стоят редица фактори, сред които успешното възстановяване, умереният растеж и продължаващата консолидация на банковия сектор.

„Повишаването на оценката на страновия риск на България е достатъчно ярък показател, че страната ни става по-стабилна и по-нискорискова като бизнес среда“, каза Милена Виденова, управител на Coface за България. „В същото време не бива да пренебрегваме факта, че независимо от това рисковете в политическата сфера остават и това може да се отрази неблагоприятно върху по-нататъшното развитие“.

Според нея рисковете от неплащане също остават съществени поради високата задлъжнялост на фирмите в България.

Основните икономически показатели за България за 2017 г. като прогноза на Coface също се подобряват. Според компанията ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде 3,0% през 2017 г., след растеж от 3,3% през миналата година. Инфлацията също се очаква да се ускори от -1,0% през 2016 г. до 1,0% през тази година.

Въпреки защитата на вложителите с минимален депозит във фалиралата Корпоративна търговска банка и публичния ресурс, който беше ангажиран, публичният дълг остава на ниско ниво от 27,0% през тази година, коментира Виденова.

Има много рискове и предизвикателства в икономически аспект. Те са свързани с намаляването на дълга на сивата икономика, който според Coface е около 30%, реформите в публичния сектор, както и повишаването на ефективността на функционирането на държавните предприятия.

Цялата статия прочетете в Investor.bg