Франция и Иран финализират сделки за 15 млрд. евро

Рохани пристигна в Париж /обновена/

28.01.2016 | 17:18
Франция и Иран финализират сделки за 15 млрд. евро

ЪПДЕЙТ 20:00

Иран се ангажира да купи 118 самолета Airbus за дълги полети от европейския авиостроител за 25 млрд. долара, съобщи АФП. Според Ройтерс става дума за 16 А350 и 12 А380.

Поръчката включва 45 самолета А320, от които 24 А320нео, 45 самолета А330, от които 18 А330 нео, съобщи Airbus. 73 широкофюзелажни и 45 тяснофюзелажни самолети, съобщи на сайта си компанията.

"Днешното съобщение е началото на възстановяването на гражданската ни авиация .. и с партньори като Airbus ще осигурим най-високите, световни стандарти", каза председателят на Iran Air Фарад Парвареш.

Директорът на Airbus приветства сделката.

“Днес се прави важна стъпка към цялостната модернизация на търговската авиация на Иран и Airbus е готов да изиграе своята роля в нейната подкрепа,” каза Фабрис Брежие, президент на Airbus и главен изпълнителен директор.

Договор няма, а само меморандум за намерения, поради все още частичното вдигане на санкциите.

 

Френски сделки за 15 млрд. евро

Франция и Иран се поздравиха със сделката за десетки самолети Airbus, подновяването на производството на автомобили и експортна сделка, символизиращи стоплянето на отношенията по време на визитата на Хасан Рохани в Париж, преминала с протести, съобщи Ройтерс.

Договорите, повечето от които още не са финализирани, бяха обявени по време на посещението в Париж на президента на Иран. Общо сделките се оценяват на 15 млрд. евро по изчисления на френски дипломати, съобщи АФП.

Преди това президентът на Иран сключи още сделки в Рим за около 17 млрд. евро.

 

Още по темата

Четири бизнес споразумения бяха обявени от основната индустриална организация на Франция, Medef, включително съвместно дружество между PSA Peugeot-Citroen и иранската Khodro, както и плановете за покупка на 100 пътнически самолета Airbus.

Предвиждат се и споразумение в здравеопазването, земеделието и околната среда.

Сделките станаха възможни след като западът вдигна санкциите над Иран срещу спиране на ядрената програма на страна.

Най-много коментирана е авиационната сделка с Airbus за 118 самолета.

Иранският министър на индустрията Мохамед Реца Немацадех каза, че ще има договор с между френската група Coface и иранската централна банка и покани френските банки да се включат във възстановяването на отношенията.

Сред останалите сделки е и договор с френската жп компания SNCF и друг с компанията за алуминий Fives.

За Peugeot иранският завод с Khodro край Техеран е от критично значение. Планът за модернизация на съществуваща фабрика предвижда производство от 2017.
Когато спря работа в Иран през 2012 Peugeot изгуби една десета от глобалните си продажби.

Рохани е първият ирански президент, който идва във Франция след визитата на реформатора Мохамед Хатами през 2005. Първоначално посещението бе отложено заради атентатите в Париж на 13 ноември 2015.