Италия и Иран подписват договори за 17 млрд. евро

Рохани на двудневно посещение в Рим

25.01.2016 | 14:36
Италия и Иран подписват договори за 17 млрд. евро

Италия и Иран ще подпишат търговски договори за 15-17 млрд. евро по време на посещението на президента Хасан Рохани в Рим, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник от правителството на Италия.

Иранската делегация от 120 души включва министърът на петрола, членове на правителството и предприемачи.

Според ирански медии се очаква договор за стомана за 2 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Серджо Маркионе ще присъства на официалната вечеря с Рохани.

Рамкионе каза, че вижда възможности в Иран след стабилизиране на ситуацията. Италианско-американската компания води преговори с Иран за производство на микторуси и автобуси, съобщи на 29 ноември ИРНА, цитирайки министъра на индустрията Реза Немацадех.

Иранският президент Хасан Рохани пристигна в Рим на 25 януари на първото си официално посещение в чужбина след вдигането на ембаргото. Италианският президент Серджо Матарела посрещна Рохани в центъра на Рим.

Иранският президент ще остане в Рим два дни и половина, преди да отпътува за Париж. В Рим ще има среща с премиера Матео Ренци и папата.

 

Още по темата

Сделки с френски компании

В Париж Рохани ще се види с президента Франсоа Оланд. Сделка за А380, моделът, предпочитан от председателя на Iran Air Фарадд Парвареш би дала сериозен тласък на компанията, която полага усилия да продава най-големия си пътнически самолет.

Част от сделката би включвала и тяснофюзелажни А320, както и широкофюзелажни А340. Първият от 114-те самолета за Iran Air биха могли да бъдат доставени до 21 март, каза агенция Mehr, цитирайки министъра на транспорта Абас Ахунди, предава Bloomberg.

Иран смята да разшири основното летище на Техера Имам Хомейни за 25 млрд. долара, каза директора на плана за развитие на аерогарата Голам-Реза Ширазян в понеделник на конференция по въпросите на авиацията в столицата. Водят се преговори с евентуални партньори, сред които и френска карго компания.

Иранската Khordo Co, един от най-големите автопроизводители постигна предварително споразумение за съвместно дружество за 500 млн. евро с PSA Peugeot-Citroen, съобщи Tasnim в неделя.