Целевият растеж от 3% на българската икономика е реалистичен, твърдят експерти

Има сериозно раздвижване на потреблението и строителството

09.04.2016 | 21:03 Редактор: Луиза Божинова
Целевият растеж от 3% на българската икономика е реалистичен, твърдят експерти

Целевият растеж от 3% на българската икономика, определен от правителството, е реалистичен. Около това се обединиха участниците в четвъртата конференция по управление на риска на Coface на тема "Геополитически промени и възможности за българския бизнес".

"Има сериозно раздвижване на потреблението и строителството, което в момента все още не може да се засече", заяви Атанас Симеонов, управител на ВИП Секюрити, базирайки се на наблюденията на компанията върху паричния оборот на страната. "То вероятно ще се засече през втората половина от икономистите, тъй като изисква време".

Той посочи обаче, че растежът на икономиката може да бъде повлиян негативно от икономическия ефект от несигурността и тероризма напоследък в Европа, което като цяло ще доведе до силно увеличени и надути бюджетни разходи за сигурност. "През следващите години ще се изхарчат огромни суми пари без реално да има много добър ефект", коментира той, като това ще удари растежа не само в България, но и Европа.

Изпълнителният директор на Gallup International Първан Симеонов посочи друг риск за растежа – логиката на задлъжняване на България, която според него трябва сериозно да се преосмисли. "Спрямо други европейски държави нивата на задлъжнялост може да не изглеждат застрашителни, но спиралата, по която сме поели е очевидна и най-малкото трябва да се дебатира“, коментира той.

Двамата коментираха и бежанската вълна към Европа и отражението ѝ върху бизнесите в страната. Според Симеонов засега тя няма толкова силен ефект в България, тъй като страната ни по-скоро се заобикаля от мигрантите.

Първан Симеонов допълни, че има предизвикателства от бежанската криза, които обаче са както икономически, така и политически. Според него засега на пазарите не се вижда сериозно влияние от вълната мигранти или от терористичните заплахи в Европа през последните месеци, но това не е съвсем така на политическо ниво.

Компаниите в България трябва да се научат бързо да се адаптират към новите условия, което означава търсене на иновации, търсене и задържане на добри кадри, диверсифициране на пазарите и търсене на нови пазари, заяви от своя страна председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Повече икономически новини четете на Investor.bg