Прогноза: До 2030 г. няма да има работа за хората с основно образование

Дефицитът на пазара на труда на кадри не е по-различен от този в европейските страни, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин

11.04.2016 | 09:10 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

До 2020 г. се очаква значително нарастване на работните места за лица, а до 2030 г. няма да има места само за хора само с основно образование. Това заяви министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин по време на  време на четвъртата конференция по управление на риска на COFACE на тема "Геополитически промени и възможности за българския бизнес".

Ако не се намери начин тези лица да се квалифицират, ще се създадат проблеми както за пазара на труда заради липса на квалифицирана работна ръка, така и за обществото като цяло заради маргинализирането на тези групи, поясни вицепремиерът.

Според Калфин през следващите няколко години се очаква ръст на търсенето на работна ръка в преработващата промишленост, образованието, социалните дейности. За сметка на това обаче все по-малко кадри ще се търсят в сектора за производство на автомобилни части например. Това означава, че трябва да се заложи на политики и структурни промени, които да вземат предвид предстоящите тенденции и намиране на тяхно решение.

"По отношение на дефицита на пазара на труда на определен вид кадри в България той съвпада с основните проблеми и в европейските страни", заяви министърът. Според изследванията са нужни специалисти в сферата на информационните технологии, машинни оператори и др. Има редица политики, с които се стараем да повлияем на тези процеси, допълни Калфин.

Една от политиките в това отношение е официалното въвеждане на дуалното образование в училищата още от тази година. Страните с подобни проекти отчитат по-ниска безработица и по-лесно намиране на кадри от страна на бизнеса. "За да постигнем това обаче е нужна добра връзка между бизнеса и държавата", поясни вицепремиерът.

Друга насока, в която правителството полага усилия, е насочване на средства във висшето образование към специалностите, които са по-търсени. Така бъдещите студенти ще може да се насочат към сфери, които след това ще им позволят да се развиват успешно на пазара на труда.

Калфин поясни, че според редица изследвания, включително изготвени от Световната организация по труда и Европейския съюз, след икономическата криза е налице разтваряне на ножицата в равнището по доходите.

Според тези изследвания обаче колкото повече се отваря ножицата в заплащането – между най-ниското и най-високото, толкова по-бързо изчезва средната класа. Според Калфин това представлява голям проблем, тъй като именно средната класа е носещата основа на обществото. 

Още новини и икономика четете в Investor.bg