Българи и румънци предпочитат да се трудят в Германия

Отчита се рекордно висока заетост

02.01.2017 | 21:35 Редактор: Ирина Георгиева
Българи и румънци предпочитат да се трудят в Германия

Бумът на германския пазар на труда продължава. През изминалата година броят на трудещите се в страната е достигнал рекорд от 43,4 милиона души, съобщи Spiegel, позовавайки се на нови данни от статистическата служба на страната.

Трудово заетите са се увеличили от януари до декември с 425 000 или, или 1 процент, на годишна основа до най-високия брой от обединението на страната насам.

По този начин продължаващата от над 10 години възходяща тенденция се удължава. Ръстът от 2016 г. съвпада с предварителните очаквания на базираната във Визбаден статистическа служба. Допълнителни работни места са възникнали преди всичко в сектора на услугите, но също и в образованието и здравеопазването.  Повишение се отчита също в търговията и хотелиерството. Броят на работещите в производството е останал без промяна спрямо 2015 година, а в селското и горско стопанство, както и в рибарския сектор, е намалял.

Според данните за рекордната заетост е допринесла и правителствена програма за чуждестранни работници, която бе приета след силното увеличаване на кандидатстващите за убежище от Западните Балкани през 2015 г. Тъй като повечето от тях са се насочили към страната в търсене на работа, Федералната служба за миграцията и бежанците (BAMF) отхвърляше почти на 100 процента молбите им за убежище.

Нови разпоредби обаче дадоха възможност на граждани на страни от Западните Балкани да пристигнат в Германия като трудови мигранти, при условие, че през предходните две години не са били подпомагани от германските власти като бежанци.

Сред чужденците в Германия най-висок дял на работещите се отчита при българите и румънците - 62 процента през август, като тенденцията е към растеж, пише и германското икономическо издание Handelsblatt. От години германският трудов пазар е във върхова форма благодарение на стабилното икономическо развитие, отбелязва вестникът.

Непрекъснатото нарастване на броя на заетите лица е тясно свързано с остаряването на населението. Според статистическата служба само един по-висок дял на участие на работната сила може да балансира отрицателните демографски ефекти.

Броят на безработните намалява според статистиците през изминалата година със 160 000 до малко под 1,8 милиона. Равнището на безработица на международно сравнима основа спада от 4,3% през 2015 г. до 4,0% през 2016 г. С това Германия е страната с най-ниско ниво на безработица в ЕС след Чехия.

Още икономически новини четете на Investor.bg