Румъния през очите на една французойка

Какво е да градиш политика и семейство в друга родина?

14.12.2016 | 11:20
Румъния през очите на една французойка

Една французойка избра да гради политика в Румъния. През лятото на тази година зам.-председателят на съюза "Спасете Румъния" Клотилд Арманд за малко да стане кмет на Букурещ, а малко по-късно излезе и нейната книга "Избрах Румъния-моята приказка".

В интервю за Bulgaria ON AIR тя разказа, че когато е била на 23 години е учела в Америка и точно там в един европейски клуб среща съпруга си. 

По думите й за първи път е посетила Румъния през 1996 година, защото мъжът й е искал да се завърне в своята държава

"Бяхме в Карпатите. Беше визуален и естетически шок. Хората ни предлагаха овче и козе сирене. Много ми хареса. Букурещ също има особен чар, който много ми хареса. Той е като малкия Париж. Не е реновиран, но ние французите умеем да виждаме красивото, дори в разрушените сгради. По същия начин и е София", споделя Арманд.

Още през 1999 година тя и мъжът й са се преместили в Румъния.

"Решихме да се върнем на запад. Отидохме в Германия, после във Франция, но след 3 години отсъствие решихме да се върнем в Румъния. Останахме 6 години, после пак във Франция, но през 2013 година решихме да се върнем отново в Румъния и повече да не се местим", уточни  французойката.

Тя разкри, че е на половина французойка, на половина румънка, но от края на миналата година има румънско гражданство.

"Децата ни учат тук, а аз ги уча на френски. Дадохме си сметка, че не е добре да се лутаме непрекъснато между две държави", поясни Арманд и допълни, че вече е дошъл момент, в който трябва да градят живота си на едно място заради децата.

"Румънците са като българите. Харесва им да работят, но не харесват, че нямат меритокрация и че всичко е конфискувано. Няма надежда, че нещата ще се оправят", смята жената.

Според нея корупцията е най-големият проблем в Румъния.

"Политическата власт обира властта чрез корупцията и никой друг не може да поеме тази власт", категорична е Клотилд.

Тя каза още, че след парламентарните избори се надява да се намери алтернатива и допълни, че Коледа е времето, когато доброто побеждава.

Вижте цялото интервю: