Румънците се надяват на коледно политическо чудо

Анализ на водещата на Новините ON AIR и международен редактор Мартина Ганчева във в. Труд

10.12.2016 | 00:00 Редактор: Константина Маркова
Румънците се надяват на коледно политическо чудо

„Ще ви дадем!” За здравеопазване, за образование. Този стар и изтъркан рефрен, доскоро въртян по нашите географски ширини, сега звучи в Румъния. На прага на парламентарните избори, които ще се проведат тази неделя, социалдемократите обещаха минимална заплата 1400 леи, пенсия 1000 леи и 18% ДДС. На свой ред либералите се ангажираха да осигурят детски надбавки по 200 леи, двойно увеличение на лекарските заплати от 1 януари 2017 г., 20% увеличение на заплатите в образователния сектор от средата на 2017 г., 16% плосък данък.

Дали северните ни съседи ще се хванат в капана? Жителите на малките населени места отвъд Дунава – може би. Хората са бедни и често продават гласа си и за пакет брашно или захар. Не е така обаче в големите градове. Въпреки различните финансови стимули, с които се заиграха основните партии в хода на предизборната кампания, въпреки флиртовете с темата национализъм северните ни съседи са разочаровани. Писатели, лекари, учители, активисти – всички искат повече здрав разум и по-малко измами.
“Имам желание да гласувам. Проблемът е, че не знам за кого. Всички са едни и същи, само опаковката е различна”, споделя студентът Алекс, докато пуши цигара пред университета.

“Не мисля, че нещо ще се промени. Всички живеем в джунглата. В парламента се разменят големи думи и дотам.” Пенсионер на 66 години крачи с вестник под мишница. “Не искам да чувам за тези бандити. Ние сме страна от глупаци.” Улицата е отегчена. Дори от скучните политически слогани: “Ние се борим за Румъния”, “Даваме Румъния на румънците”, “Осмели се да повярваш в Румъния”, “Нашата родина, нашето семейство”, “В крайна сметка имаш с кого”. Дори трагедията в клуб “Колектив”, която доведе до оставката на правителството на социалдемократите, не изкара политиците от ирелевантността. И друг парадокс. Въпреки че бяха разкрити мащабите на корупцията и безотговорността на властите, доверието в тях като че ли не намаля. Обяснението на социолозите и анализаторите – липсата на алтернатива.

В битката за парламент участват 6478 кандидати – 1400 инженери, 1100 икономисти, 800 адвокати, над 200 електротехници и механици, дърводелци и заварчици. Около 50 са психолозите. Има един астролог и един църковен певец.

Изборната математика подсказва, че социалдемократите (СДП) ще спечелят, но без абсолютно мнозинство. Не е сигурно обаче, че заедно със своя партньор АЛД (Алианс на либералите и демократите в Румъния) ще са в състояние да достигнат бленуваните 50% + 1 депутатски места и най-вероятно ще се стремят да формират коалиция с по-малки партии. Основният съперник – Националлибералната партия (НЛП) на президента Клаус Йоханис, има неформална коалиция с новата партия – Съюз “Спасете Румъния” (ССР), водена от математика Никушор Дан. Тя постигна невероятно добър резултат на местните избори в Букурещ (23%) и даде заявка да се бори срещу системата и стария и корумпиран стил в политиката. Партия без минало, уравновесяващ фактор с бъдеще. Обединяващата брънка на тази неформална коалиция е фактът, че подкрепят едно и също лице за премиер – Дачиан Чолош, сегашният премиер технократ.

Целия анализ на Мартина Ганчева прочетете тук

Водещата e специален кореспондент на Bulgaria ON AIR в Букурещ по повод изборите в северната ни съседка. Следете включванията й в България сутрин и Новините ON AIR.