Мартина Ганчева: Можем да почерпим много опит от Румъния, а не знаем достатъчно

Водещата на Новините ON AIR гостува в специалната рубрика на Ogledai.se "Какво научих от...?"

08.12.2016 | 18:09 Редактор: Константина Маркова
Мартина Ганчева: Можем да почерпим много опит от Румъния, а не знаем достатъчно

Мартина е част от екипа на Bulgaria ON AIR от 2011 г. От 13 юни е водещ на централната емисия на Новините ON AIR в 18;30. Била е международен редактор и водещ на новини. Следи отблизо събитията в Румъния, още от университета, където завършва румънска филология и магистратура по международни политически отношения и сигурност. Мартина Ганчева е преводач и на автобиографията на румънския президент Клаус Йоханис и е автор на редица анализи на тема Румъния в различни медии, пише списание Ogledai.se.

***

Посветих се на журналистическата професия, защото се влюбих в нея още на 18. Винаги ще помня изпита по журналистика. Вече покойният проф. Веселин Димитров ми каза: „Знам, че няма да дойдеш при нас. Но ти ще бъдеш журналист“. Думите му се оказаха пророчески. Въпреки, че на устния изпит изкарах пълна шестица, избрах да следвам Румънска филология, после Международни отношения и сигурност, но още първи курс студентка в СУ хванах микрофона. Макар и не в телевизионен, а радио формат. Колелото се завъртя. Днес, 15 години по-късно работя тази професия с още по-голям хъс, отколкото в началото.

Тежките трудности, с които съм се сблъсквал в професионален план са онези моменти, в които съм на екран и трябва да съобщя за поредния пътен инцидент с човешки жертви, за поредното земетресение в Италия или за поредната политическа криза в държавата. В професията ни няма тежки трудности, трудна е материята, на която трябва да правим дисекция всеки ден.

Цялото интервю вижте тук >>