Изборите в Румъния-пренареждане и отново лявото на власт

Социалдемократите бяха свалени преди година заради корупция

12.12.2016 | 21:43
Изборите в Румъния-пренареждане и отново лявото на власт

Вероятно до края на годината Румъния ще бъде с лявоцентристко правителство, доминирано от социалдемократите, но подкрепено от либералния алианс, коментират анализатори.

Желание за коалиция изяви и демократичният съюз на унгарците. Така в парламента ще се формира мнозинство от близо 60 процента. 

"Не трябва да има съмнения кой е спечелил изборите. Румънците искат да се чувстват у дома в собствената си държава. Аз искам Румъния да бъде един добър дом за всички румънци", каза лидерът на социалдемократите  Ливиу Драгня.

Остава открит обаче въпросът за новия премиер. Спечелилите изборите настояват това да е техният лидер Ливиу Драгня, който е с двугодишна условна присъда за изборна измама и не може да стане премиер, но ще получи депутатски имунитет. 

Преди вота президентът Клаус Йоханис заяви, че няма да даде мандат на политик с проблеми в правосъдието. Социалдемократите обаче твърдят, че подобен казус не е оказан в конституцията и ако Йоханис не спазва основния закон, те ще инициират референдум за предсрочно прекратяване на правомощията му.