Обещанията, че нещата в енергетиката ще бъдат поставени на пазарна основа, се оказват изтикани назад във времето

Investor.bg анализират събитията през изминалата година в българската икономика и политика

02.01.2017 | 16:46 Редактор: Жанета Нейкова
Обещанията, че нещата в енергетиката ще бъдат поставени на пазарна основа, се оказват изтикани назад във времето

От години реформите в енергийния сектор са определени като приоритет за управляващите. Промените обаче идват много бавно, а обещанията, че отношенията ще бъдат поставени на пазарна основа, остават все по-изтикани назад във времето, анализира Investor.bg 

Всъщност по отношение на една от най-важните реформи - отварянето на пазара на електроенергия, 2016 година започна обнадеждаващо със старта на реалната работа на енергийната борса и създаването на т.нар. "стандартизирани товарови профили". Това позволи на битовите потребители, на шега или не, от 1 април да излязат на свободния пазар. 

Енергийната борса е основополагащ елемент за свободния пазар, защото тя дава пазарната цена на електроенергията, очаквана от всички участници на пазара. Постепенно услугите, предлагани от оператора (Българска независима енергийна борса - БНЕБ) се разширяват и търгуваните обеми се увеличават.

Реален тласък на търговията даде пазара на двустранни договори, стартирал на 7 септември. След тази дата на няколко пъти бяха подобрявани рекорди по отношение на търгуваната електроенергия. Последният е от 15 декември - 11,5 хил. мегаватчаса, които бяха доставени на следващия ден.

Тепърва предстои въвеждане на платформата за търговия в реално време (сега борсата работи по схемата "ден напред"), както и въвеждане на сегмент за търговия с природен газ.

Другото условие, без което либерализацията не можеше да тръгне у нас, са стандартизираните профили. Именно те дават представа на търговците за потреблението на клиента, който няма електромер с почасов отчет. Реално това е ситуацията при повечето битови абонати.

Цялата статия вижте в Investor.bg