Най-рано през 2019 г. България ще получи газ по новата връзка с Румъния

Тогава ще бъде изградена подстанцията "Подишор" на румънска територия

09.12.2016 | 16:17 Редактор: Ирина Георгиева
Снимки: Министерство на енергетиката

Най-рано през 2019 г. България ще може да получи газ по новата връзка с Румъния. Тогава ще бъде изградена подстанцията "Подишор" на румънска територия, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред Народното събрание в рамките на парламентарния контрол.

Темата за компресорната станция, която да изравни разликите в налягането в газовите мрежи на двете страни, е повдигана многократно от българската страна на различно ниво. По думите й ангажимент е поел румънският газов оператор "Трансгаз".

На 14 декември ще се проведе и първият търг за разпределяне на свободния капацитет по новата връзка, съобщи още Теменужка Петкова. Реалният пренос на газ по газопровода ще започне на 1 януари 2017 г.

Налягането в румънската мрежа е 25 бара, а в България - 54 бара. При криза обаче България ще може да получава газ от Румъния, тъй като заради по-ниските количества налягането в българската мрежа ще намалее. 

Така, в зависимост от продължителността на прекъсване на доставките, България ще може да получава между 2,5 млн. и 4 млн. куб. метра на ден, стана ясно от думите на Петкова.

Новата газова връзка играе важна роля при плановете за диверсификация на доставките на природен газ. Друг фактор е местният добив.

Според депутата от Атака Магдалена Ташева обаче "алтернатива на руския тръбен газ няма". Тя попита какви са резултатите от проучванията в блока "Хан Аспарух", направени през това лято.

В отговор министърът на енергетиката уточни, че тепърва предстои оценка на резултатите от сондажите. В края на октомври Total, която е част от консорциума, проучващ за петрол и газ в района, съобщи за находка на петрол в блока.

Конкретни детайли за проучването ще бъдат дадени в края на този месец, посочи още Петкова. Ще се направи и анализ за мястото на втория сондаж, който е предвиден в договора за проучване. 

"Каквото и да бъде намерено – петрол или природен газ, то е добре за всички", заяви Петкова от парламентарната трибуна. 

Четете още икономически новини в Investor.bg